Aeronava unică a fost în funcțiune din 1942. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost folosit pentru a transporta mărfuri, iar ulterior a fost transformat în cisternă aeriană și a stins incendiile de pădure. Martin JRM Mars, sau cum era cunoscut ca Hawaii Mars II, a fost singurul avion de acest tip în serviciu. Despre aceasta scrie Aerotime.
Mii de oameni s-au adunat în parcul Patricia Bay din peninsula Saanich din British Columbia, Canada, pentru a asista la ultimul zbor istoric al avionului cunoscut sub numele de Hawaii Mars. Aeronava a decolat de la baza sa obișnuită de la Sprout Lake din Port Alberni și a aterizat în Saanich Bay. Nouă aeronave Snowbird ale forțelor armate canadiene l-au escortat în ultimul său zbor și au oferit un spectacol spectatorilor.
Pilotul experimentat Peter Killeen, care a zburat cu Hawaii Martin Mars pentru ultima dată, a declarat că s-a familiarizat cu aeronava în 2000.
„Este destul de trist că acesta este sfîrșitul poveștii. Urmează un nou capitol pentru această aeronavă. Și este bine că oamenii îl vor putea vedea într-un muzeu”, a menționat el.
Coulson Aviation, care a cumpărat avionul în 2007, a anunțat că intenționează să doneze aeronava Muzeului Aviației din British Columbia din North Saanich, Insula Vancouver. Aeronava va fi adăugată la expoziția permanentă, primind titlul de „Royal Gem”. Expoziția este programată să fie deschisă începînd cu 28 septembrie 2024.
Ce se știe despre avionul Martin Mars
Este un avion extrem de mare, lung de aproape 37 de metri, cu o anvergură a aripilor de 60 de metri. Bombardierul poate elibera 25 000 de litri de apă dintr-o dată. A efectuat primul său zbor pe 23 iunie 1942.
Proiectat și construit de Martin Company, Hawaii Mars II (originalul Hawaii Mars s-a scufundat în 1945) a fost livrat inițial Marinei SUA ca avion de transport cu rază lungă de acțiune în 1946. De fapt, a fost cea mai mare navă zburătoare pînă în 1947, cînd a fost depășită de Spruce Goose al lui Howard Hughes, de scurtă durată.
A fost vîndut și transformat în avion cisternă în 1959. A fost singura aeronavă de acest tip încă în serviciu.
Preluat de la: Noi.md