„Comisia de licitație din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău a decis suspendarea procesului de licitație nr. 1/RMO2024 (LOT1)și nr. 2/RMO2024 (LOT2) urmare a Hotărârii Curții Constituționale nr. 14 din 20 iunie curent privind Controlul de Constituționalitate al articolului II din Legea nr. 116 din 16 mai 2024 pentru modificarea unor acte normative, cât și urmare a recomandării Agenției Proprietății Publice, până la adoptarea modificărilor la Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, care stabilește bunurile care nu sunt pasibile de privatizare.
Decizia de reluare a licitației publice va urma odată cu adoptarea modificărilor la Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, modificări necesare pentru a crea condiții de transmitere în locațiune a spațiilor comerciale pe un termen mai mare de 3 ani, rezonabil pentru un parteneriat internațional.
Aeroportul Internațional Chișinău va comunica la subiect pe măsura evoluției proceselor. Rămâneți aproape și fiți informați de la prima sursă” comunică reprezentanții aerogării.
Pe 20 iunie 2024, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional amendamentul deputatului PAS Radu Marian, cu privire la majorarea termenului chiriei spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, votat în Parlament în luna mai 2024. Astfel, CC a admis sesizarea deputaților BCS și a decis că articolul 13 alineatele (41) şi (42) și pct. 261 din Anexa la Legea nr. 121 din 4 mai 2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice este neconstituțional.
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională modificările făcute în luna mai de majoritatea PAS prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani. Potrivit lor, amendamentul a fost votat în grabă, cu încălcarea normelor legale și fără a fi supus consultărilor.
Respectivul amendament a fost propus de șeful Comisiei pentru economie, deputatul PAS Radu Marian și anunțat public cu fast sub paravanul că „Aeroportul nu va putea fi privatizat”. Modificarea legislativă a avut, mai degrabă, scopul de a permite extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale, a recunoscut ulterior Marian.
La rândul său, fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, și-a exprimat convingerea că Înalta Curte are tot temeiul pentru a declara anticonstituționale modificările făcute de majoritatea PAS, prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani. La începutul lunii iunie, Nagacevschi a declarat că sesizarea depusă la CC de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor „are sorți de izbândă”.
Liderul liberal-democraților, Vlad Filat, i-a recomandat deputatului PAS, Radu Marian, să „nu mai vină cu declarațiile bombastice despre Aeroport, pentru a nu discredita funcția înaltă pe care o deține”. Asta după ce Marian a anunțat cu fast despre modificarea legii prin care Aeroportul nu va putea fi privatizat. „AIC nu a fost pasibil privatizării niciodată, pentru că e obiectiv strategic. Totul a avut un singur scop – modificarea termenului de la 3 la 5 ani de concesionare a spațiilor comerciale și ei vor merge mai departe cu această companie franceză”, a declarat Vlad Filat.
Aeroportul Internațional Chișinău a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Un amendament care prevede acest aspect a fost înaintat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, la proiectul de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale. Documentul a fost adoptat în a doua lectură, de 55 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 16 mai.
La 14 mai 2024, deputatul Radu Marian a anunțat că PAS a înregistrat un amendament în Parlament, prin care Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.
Preluat de la: Unimedia.info