Ulianovschi: "Comasarea universităților va duce și mai mult la depopulare"

Fostul diplomat consideră că, din păcate, lipsa unei abordări sistemice în domeniul educației creează și mai multe probleme, iar consecințele acestei abordări încă se vor resimți.

„Comasarea universităților făcută peste noapte și fără comunicare în contextul crizei enorme de lipsă de studenți, de cadre didactice – va afecta și mai mult nivelul de pregătire al R.Moldova și va facilita de fapt depopularea în masă a țării. Vă dau un exemplu clasic elvețian. Elveția o țară dezvoltată cu multe facultăți și mulți studenți. 2/3 din absolvenți provin din universități tehnice, colegii tehnice, inginerie, lemnari, inginer pe IT și multe alte domenii. Aceste facultăți au acorduri de cooperare cu oamenii de afacere care investesc în proprii lor viitori angajați.

Dacă ar fi o abordare sistemică a procesului educațional în R.Moldova și pregătirii cadrelor profesionale pentru industriile din Moldova. Din păcate nu se negociază, nu se discută. Cînd a fost ultima dată o întrevedere a unei asociații de business la guvern or nu cunoaștem nu au loc aceste discuții cu mediul academic și cu mediul de afaceri?!”, s-a întrebat Tudor Ulianovschi la emisiunea „Puterea a Patra”.

Fostul ministru de Externe susține că și situația în domeniul economic în țară este una „dramatică”. Potrivit lui, statul a fost în măsură să vină cu măsuri concrete de sprijin pentru agricultorii care s-au pomenit în criză, însă multe dintre acestea nu au fost realizate.

„Toate cifrele demonstrează o creștere exorbitantă a prețurilor, cu 62 la sută în ultimii doi ani, s-au majorat prețurile la produsele alimentare. Vedem o creștere necontrolată a prețurilor la medicamente, o incapacitate de a lucra cu cei care generează cel mai mare produs în Moldova – agricultorii, ori de mult trebuiau să fie luate decizii concrete: de scutire a achitării accizelor la combustibil. În al doilea rînd, agricultura ar beneficia mai mult dacă Guvernul s-ar implica în discuții cu băncile comerciale pentru a obține acea a amînare a creditelor, or băncile au nivel mare de lichidități. Și în al treilea rînd: întrebarea cu TVA-ul la importul produselor agricole se achită 20 la sută în contul statului, la export îți mai scoți 8 la sută, 12 la sută rămîn în contul statului. Urgent trebuie eliberate cel puțin o parte a acestor fonduri pentru a soluționa problema agricultorilor.

Pe dimensiunea investițiilor străine avem o lipsă mare de lucru cu investitorii, ori trebuie să vedem care sînt acele discuții cu potențialii investitori. O mai mare transparență ar fi de bun augur”, a explicat Ulianovschi.

Tudor Ulianovschi a fost ministru al Afacerilor Externe, ambasador în Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein, cu reședința la Geneva (2016– 2017), fost însărcinat cu Afaceri în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Qatar (2013 – 2014).


Preluat de la: Noi.md