Propunerea Comisiei Europene de a impune taxe antidumping la importurile de vehicule electrice pe baterii din China a obţinut sprijinul necesar din partea statelor membre UE pentru adoptarea taxelor. Acesta reprezintă un alt pas în vederea finalizării investigaţiei anti-subvenţii a Comisiei Europene, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
„În paralel, UE şi China continuă să facă eforturi susţinute pentru a explora o soluţie alternativă, care va trebui să fie pe deplin compatibilă cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), să rezolve în mod adecvat subvenţionarea dăunătoare stabilită conform investigaţiei Comisiei Europene, să poată fi monitorizată şi pusă în aplicare”, precizează Executivul comunitar.
Tarifele vamale provizorii care se aplică din 5 iulie celor trei producători chinezi din eşantion sunt de 17,4% pentru automobilele BYD, de 19,9% pentru automobilele Geely şi de 37,6% pentru automobilele SAIC.
Război comercial între Bruxelles și Beijing
Taxele de până la 45% urmează să fie aplicate în următorii cinci ani pentru mașinile electrice fabricate în China. Au existat temeri că o astfel de decize ar putea crește prețul vehiculelor electrice, explică BBC. Decizia, care a împărțit state membre UE, Germania s-a opus iar Franţa a fost pentru, riscă să declanșeze un război comercial între Bruxelles și Beijing, care a condamnat tarifele numindu-le „protecționiste”.
China mizează pe acest sector pentru relansarea economiei sale, iar UE este cea mai mare piață a Beijingului pentru industria mașinilor electrice. Industria mașinilor electrice chineze a crescut rapid în ultimele două decenii, iar mărci precum BYD au început să aibă succes pe piețele internaționale, stârnind temeri din partea UE că propriile companii nu vor putea concura cu prețurile mai ieftine oferite de China.
UE a impus din vară tarife de import de diferite procente pentru mai mulţi producători chinezi, dar votul de vineri era pentru a stabili dacă acestea vor fi implementate în următorii cinci ani.
Cum au fost calculate tarifele
Tarifele au fost calculate pe baza estimărilor cu privire la ajutoarele de stat primite de fiecare producător în urma unei investigații UE. Comisia Europeană a stabilit tarife individuale pentru trei mărci majore de vehicule electrice din China – SAIC, BYD și Geely.
Membrii UE au fost împărțiți în privința tarifelor. Germania, a cărei industrie auto este puternic dependentă de exporturile către China, a fost împotriva lor. Mulți membri UE s-au abținut la vot, potrivit BBC.
Producătorii auto germani nu au fost de acord. Volkswagen a spus că tarifele reprezintă „o abordare greșită”. Cu toate acestea, Franța, Grecia, Italia și Polonia s-ar fi pronunţat în favoarea taxelor de import.
Propunerea putea fi blocată doar dacă era votată „împotrivă” de o majoritate calificată de 15 membri.
Vineri, SAIC – care deține marca MG – a declarat că nu va schimba prețul vehiculelor sale electrice în acest an, indiferent de rezultatul votului.
Asociația germană BDI a cerut Uniunii Europene și Chinei să continue discuțiile comerciale cu privire la tarife pentru a evita „un conflict comercial de amploare”.
Comisia Europeană a declarat că UE și China vor „lucra din greu pentru a explora o soluție alternativă” la taxele de import pentru a aborda ceea ce a numit „subvenționarea prejudiciabilă” a vehiculelor electrice chinezești.
Preluat de la: Unimedia.info