UE cere Ungariei să-şi modifice legislaţia cu privire la lictaţiile publice, din cauza unor fraude sistematice la fonduri europene

 Potrivit Reuters, Comisia Europeană (CE) a dispus ca mai multe state membre UE să-şi revizuiască planul de cheluieli al unei părţi a celor 750 de miliarde de euro pe care urmează să le primească anul acesta şi a cerut Ungariei să-şi modifice în mod radical legislaţia cu privire la licitaţii publice.

 ”Informaţie falsă. Guvernul nu a primit vreo cerere de la Comisia Europeană, nici oficială şi nici neoficială”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al Guvenului lui Viktor Orban, Zoltan Kovacs.

Într-un document intern al Comisiei, datat la 28 ianuarie, pe care Reuters scrie că l-a consultat, CE deplânge un ”blocaj politic la cel mai înalt nivel” în Ungaria cu privire la o reformarea codului licitaţiilor publice – care ar conduce la nereguli sistematice şi la o supraestimare a preţurilor.

Oficiul european de luptă împotriva fraudei (OLAF) semnala anul trecut, într-un raport, nereguli de aproape 4% la cheltuieli din fonduri europene în Ungaria, în perioada 2015-2019, în contextul în care media în UE este de 0,36%, iar Slovacia se situează după Ungaria cu 0,53%.

Viktor Orban contesta concluziile OLAF în septembrie, într-un interviu acordat Reuters, care prezintă Ungaria drept statul UE cu cele mai numeroase nereguli în gestionarea fondurilor europene.

Budapesta – care se află în colimatorul europenilor din cauza unor atingeri aduse statului de drept – urmează să obţină ajutoare directe în valoare de 6,3 miliarde de euro în cadrul planului european de relansare economică post-covid, în cazul în care îşi depune planul de cheltuieli înaintea datei-limită, la sfârşitul lui aprilie, şi este acceptat de CE şi celelalte state membre UE.


Preluat de la: Timpul.md