Partidul politic rus „Za Pravdu – Pentru Adevăr”, al cărui lider este scriitorul Zahar Prilepin, a prezentat programul electoral în care apare inițiativa de a organiza un referendum cu privire la recunoașterea Transnistriei și includerea zonei separatiste în componența Rusiei. Pe lângă Transnistria, în propuneria lui Prilepin se regăsesc și regiunile Donbass și Lugansc din Ucraina.
Partidul a pledează pentru organizarea unui referendum, iar în urma acestuia, regiunile să fie incluse în componența teritorială a Federației Ruse. Partidul solicită, de asemenea, alipirea Abhaziei și Osetiei de Sud la teritoriul rusesc. În opinia politicianului, toate aceste republici vor avea un buget comun, iar rubla rusească va fi moneda unică de circulație.
În timp ce autoritățile din Abhazia au condamnat propunerea partidului codus de Prilepin, autoritățile de la Chișinău au luat apă în gură. Ministerul de Externe al Abhaziei a criticat propunerea partidului „Pentru Adevăr”.
„Prezentarea acestui program ne încurajează să facem apel public la liderii partidelor și mișcărilor sociale să studieze mai îndeaproape specificul și statutul politic al statelor împotriva cărora se exprimă oficial anumite intenții”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Republicii.
Parlamentul a declarat că astfel de inițiative sunt percepute extrem de negativ de oamenii din Abhazia și nu contribuie la consolidarea relațiilor de bună vecinătate și prietenie dintre cele două țări.
În spațiul media din Ucraina, scriitorul Zahar Prilepin este prezentat ca fiind un terorist care a luptat împotriva poporului ucrainean. În 2018, acesta a fugit din Donbass, revenid în Federația Rus.
Din octombrie 2016, scriitorul rus și-a asumat „datoria comandantului adjunct al unui batalion” din Donbass. Potrivit lui Prilepin, „batalionul” a început să se formeze în vara anului 2016, acesta aparținând „regimentului cu scop special. Întrebat dacă a participat la lupte, scriitorul a menționat că „nu pot să nu iau parte la nimic. Batalionul este direct pe linia de contact, îndeplinește sarcini de luptă”.
Disinfo.md amintește că niciun stat membru al ONU nu recunoaște suveranitatea Transnistriei. Transnistria este parte componentă inalienabilă a Republicii Moldova şi, în limita împuternicirilor stabilite de Constituţia şi alte legi ale Republicii Moldova, soluţionează problemele date în competenţa ei.
Preluat de la: Timpul.md