Reprezentantul politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, Vitalii Ignatev, susține că trupele rusești de menținere a păcii sunt necesare pe teritoriul Transnistriei, mai ales că negocierile cu Chișinăul stagnează. Declarația a fost făcută pentru postul local de televiziune Pervîi Pridnestrovskii
„Cu declarațiile reprezentanților Moldovei privind retragerea așa numitor „trupe rusești” din Transnistria ne confruntăm de 28 de ani. Trebuie să înțeleagă că misiunea de menținere a păcii este singurul garant al păcii. Este acel element care ne permite să desfășurăm negocierile în pace”, a declarat politicianul de la Tiraspol.
Totodată, Ignatiev a acuzat Chișinăul că sabotează procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.
Cine sunt pacificatorii
Comisia Unificată de Control (CUC) este o forță tri-laterală de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din trimiși Republicii Moldova, Transnistriei și Rusiei, care operează în „zona de tampon” de la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina. Teritoriul disputat este controlat de așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană. La momentul actual, Federația Rusă are 400 de militari în forțele de menținere a păcii.
Cine este Armata Rusă care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova
Grupul Operațional al Forțelor Rusești din Republica Moldova (până în anul 1995 purta denumirea de Armata a 14-a) este formată din aproximativ 1600 de militari. Formal ex-Armata a 14-a refuză să părăsească teritoriul R. Moldova, unde staționează ilegal de aproape 30 de ani, pentru a păzi depozitul de la Cobasna, unde s-ar afla peste 20 de mii de tone de muniții. De facto, armata rusă este cea care permite existența pe teritoriul R. Moldova unei entități nerecunoscute internațional de nimeni, așa-numita „Republică Moldovenească Nistreană” sau „Transnistria”.
Menționăm că Președintele R. Moldova are atribuții constituționale în domeniul politicii externe și este comandatul suprem al forțelor armate a R. Moldova.
Armata rusă încalcă Constituția R. Moldova
Articolul 11. Republica Moldova, stat neutru
(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.
Preluat de la: Timpul.md