Tineri instrumentişti din toată ţara au fost premiaţi în cadrul Concursului Naţional „Antonina Lucinschi”

Tineri instrumentişti din toată ţara au fost premiaţi în cadrul Concursului Naţional „Antonina Lucinschi”. Evenimentul organizat  la Sala cu Orgă în memoria fostei prime doamne a Moldovei a ajuns la cea de-a 15-a ediţie şi are drept scop promovarea şi încurajarea copiilor talentaţi din ţară.

41 de copii au evoluat pe scena Sălii cu Orgă. Concursul prevede patru compartimente – acordeon, instrumente aerofone, instrumente cu coarde și pian. În cadrul fiecărui compartiment sunt acordate câte trei premii.

„Am luat premiul întâi. M-am pregătit foarte mult timp, o vară întreagă. Aş vrea să ajung să fiu un muzicant şi să fiu la multe concerte în diferite ţări. Prin vioară pot ajunge în orice ţară vreau eu”, a relatat Paul Adam, premiant.

„- Cânt la acordeon, sunt pasionat tare de acest instrument deoarece bunicul şi unchiul meu cântă la acordeon şi sunt neam de muzicant.
– Cât timp te-ai pregătit pentru concurs?
– Destul de mult, toată vara şi un pic din toamnă”.

„Locul întâi. M-am pregătit de la sfârşitul lunii mai până în acest moment, trei luni de vară ştiam că trebuie să mă mai şi ocup pentru ca să primesc un premiu decent”. 

La eveniment a fost prezent şi fostul şef al statului Petru Lucinschi care a menţionat că promovarea copiilor talentaţi continuă să fie o misiune importantă pentru el.

„Copiii aceştia, care sunt depistaţi prin mijlocul acestui concurs, ei primesc un fel de indulgenţă de la cei mai buni profesionişti în domeniu, aerofone, pian, acordeon. Cred că acesta este un lucru nobil. Fiecare din noi în viaţă trebuie să facă ceva bun, să se ocupe cu ceva”, a menționat Petru Lucinschi, fostul preşedinte al ţării.

Directorul Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu, spune că în acest an s-au înscris la concurs copii din mai multe oraşe ale ţării, cu vârsta cuprinsă între şase şi 12 ani.

„Vin copii şi din localităţi din republică, anul acesta am avut şi din Străşeni, Ungheni. Altă dată au fost şi din Cahul, Bălţi, Drochia. Este unicul în Moldova la care participă anume tineri, cei care fac primii paşi în domeniul muzicii”, a afirmat Larisa Zubcu, directorul Sălii cu Orgă din Capitală

Evenimentul este organizat anual de către Fundația de Studii Strategice și Dezvoltare a Relațiilor Internaționale „Lucinschi” împreună cu Sala cu Orgă.

Concursul se organizează în memoria fostei prime doamne a Moldovei, Antonina Lucinschi, care a pus bazele Fundaţiei ”Brânduşele speranţei” cu scopul de a susţine şi promova copii talentaţi. 


Preluat de la: Publika.md