Thailanda a depus prima plângere în justiție împotriva Facebook și Twitter

Thailanda a înaintat, joi, o acțiune în instanță împotriva Facebook și Twitter pentru că ignoră cererile să înlăture conținut de pe platformele lor. Aceasta este prima mișcare de acest gen pe care țara o face împotriva marilor companii digitale.

În schimb, nicio acțiune nu a fost înaintată împotriva companiei care deține Google, Alphabet, precum era sugerat inițial, aceasta înlăturând miercuri toate videoclipurile YouTube specificate în ordin, a spus Puttipong, scrie digi24.ro.

“Este pentru prima dată când folosim Legea infracțiunilor pe calculator pentru a acționa împotriva platformelor care nu se conformează cu ordinele instanței”, le-a spus Puttipong reporterilor.

„Dacă companiile nu-și trimit reprezentanții pentru a negocia, poliția poate duce anchetele împotriva lor. Dar dacă o fac, și recunosc că au greșit, ne putem înțelege la amenzi”, a adăugat reprezentantul executivului.

El nu a dezvăluit detalii din conținut și nici nu a spus ce legi au fost încălcate. Plângerile au fost depuse împotriva companiilor-mamă din SUA și nu față de subsidiarele lor thailandeze, a spus acesta.

Ministerul va mai depune astfel de cereri pentru înlăturarea mai mult de 3.000 de elemente de conținut de pe Facebook, Twitter și Google, de la pornografie la critici la adresa monarhiei, a spus Puttipong.

Twitter a refuzat să comenteze, în vreme ce Facebook și Google nu au răspuns la solicitările Reuters pentru o reacție.

Thailanda are o lege de lezmajestate dură care interzice insultarea monarhiei. Legea infracțiunilor de pe computer, care incriminează încărcarea informațiilor false sau care afectează securitatea națională, a fost de asemenea folosită pentru anchetarea criticilor online la adresa familiei regale.

În ultimii ani, autoritățile au depus cereri de emitere a ordinelor în justiție față de platformele de social media, pentru a restricționa sau înlătura presupusele insulte la adresa regalității și alte tipuri de conținut ilegal, precum pariurile sau încălcarea drepturilor de autor.

În acest cadru legislativ, ignorarea unui ordin emis de instanță poate duce la amenzi de până la 6.347 de dolari, apoi 159 de dolari zilnic, până când ordinul este observat.

Ministerul a mai depus și plângeri separate pentru infracțiuni cibernetice împotriva a cinci persoane care ar fi criticat monarhia pe Facebook și Twitter în timpul unei mari manifestări anti-guvern în weekend, a mai spus Puttipong.


Preluat de la: Publika.md