Aceştia din urmă boicotează noul Parlament, iar Zurabişvili a solicitat anularea rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituţională. „Nimeni din afara Georgiei, dintre partenerii noştri democratici, nu a recunoscut alegerile”, a subliniat Zourabichvili, care se prezintă drept “singura instituţie legitimă” a ţării.
Parlamentul nou ales, pe care îl consideră ilegitim, a anunţat că va alege viitorul preşedinte la 14 decembrie şi că inaugurarea acestuia pentru un mandat de cinci ani va avea loc la 29 decembrie. Săptămâna trecută, Georgian Dream l-a desemnat pe Mikheil Kavelaşvili, un fost fotbalist care a intrat în politica de extremă-dreapta, drept candidat pentru această funcţie.
În conformitate cu modificările constituţionale impuse de partid în 2017, preşedintele va fi ales pentru prima dată de un colegiu electoral şi nu prin vot popular. Având în vedere că Georgian Dream controlează colegiul electoral, alegerea dlui Kavelaşvili este dată ca sigură.
Demonstraţii şi proteste
Dar pentru Zurabişvili, 72 de ani, „atunci când alegerile nu reflectă voinţa poporului, atunci Parlamentul nu este legitim, nici guvernul, nici preşedintele pe care trebuie să-l aleagă”.
Fostă diplomată franceză născută la Paris, Zurabişvili a anunţat sâmbătă că a înfiinţat un „consiliu naţional” format din partide de opoziţie şi reprezentanţi ai societăţii civile, care va asigura „stabilitatea în această ţară”. „Voi fi reprezentanta acestei tranziţii legitime şi stabile”, a declarat ea, trimiţând acest mesaj comunităţii internaţionale: ”Nu aveţi relaţii cu reprezentanţii ilegitimi ai acestei ţări. Faceţi afaceri cu noi, noi reprezentăm poporul georgian”.
Preluat de la: Timpul.md