Taxe mai mari pentru anul 2021. Autorităţile municipale au anunțat la ce au crescut plățile

Autorităţile municipale planifică să majoreze unele taxe locale în 2021. Potrivit proiectului elaborat de Direcţia Finanţe, locuitorii Capitalei vor trebui să achite anual 120 de lei pentru fiecare animal de companie pe care îl au. Vor fi scutiţi de plată pensionarii şi nevăzătorii, însă doar în cazul în care deţin un singur câine. Municipalitatea a mai introdus şi o taxă de salubritate. De anul viitor, persoanele de peste 18 ani, care au viză de reşedinţă în Capitală, vor achita câte 10 lei pe lună. Autorităţile estimează că, din aceste impozite, în bugetul municipal vor ajunge în jur de 20 de milioane de lei.

Municipalitatea vrea să majoreze şi unele taxe pentru agenţii economici. Amenajarea teritoriului din jurul spaţiilor pe care le gestionează îi va costa cu 60 de lei mai mult pentru fiecare salariat. Autorii proiectului susţin că astfel, bugetul va fi suplimentat cu 44 de milioane de lei. Şi taxa pentru parcare va creşte de la 18 la 30 de lei pentru un metru pătrat. Datorită modificărilor, veniturile municipalităţii se vor majora cu aproape zece milioane de lei. Companiile care deţin panouri de publicitate vor achita pentru fiecare dispozitiv o taxă de 750 de lei. Suma adunată din aceste plăţi va depăşi 20 de milioane de lei.

Totodată, autorităţile propun ca agenţii economici care activează pe străzile centrale, cu excepţia celor din pieţe, să plătească impozite cu 10 la sută mai mari. Proiectul a fost supus dezbaterilor publice şi urmează să fie aprobat de Consiliul Municipal Chişinău.


Preluat de la: Publika.md