Surse: Misteriosul moldovean, revenit din Emiratele Arabe Unite de unul singur la bordul unei aeronave, este Vaja Jhashi

Omul de afaceri Vaja Jhashi ar fi misteriosul moldovean care a revenit, acum câteva zile, de unul singur la bordul unui avion privat, prin Aeroportul Internațional Chișinău, inclusiv pentru care Comisia pentru Situații Excepționale și-a modificat o proprie decizie anterioară. Informația a fost oferită pentru Realitatea.md de surse apropiate Autorității Aeronautice Civile. Între timp, aeronava cu care a zburat acesta, a revenit spre Abu-Dhabi, deși ar fi trebuit să se afle în Moldova până în ziua de Paște.

În noaptea de 14 spre 15 aprilie, în jurul orei 23:45, pe pista Aeroportului Internațional Chișinău a aterizat o aeronavă particulară de model Bombarier Chalenger 850, operată de compania Air X Charter. Câteva ore mai târziu, în jurul orei 3:10, la Chișinău a aterizat și aeronava Gulfstream G550 cu un zbor din Statele Unite ale Americii.

Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a confirmat pentru Realitatea.md că, la bordul aeronavei care a zburat din Emiratele Arabe Unite se afla un singur pasager, iar cea din SUA a transportat patru cetățeni moldoveni.

Atunci nu cunoșteam cine este misteriosul pasager revenit din Golf, însă presupuneam că nu ar fi orișicine. Mai ales că, cu o zi înainte, pentru el, dar și pentru alți câțiva oameni de afaceri, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) și-a modificat o proprie decizie anterioară, permițând „zborurile de tip taxi, privat și business, care transportă un număr limitat de persoane la bord”.

Sursele Realitatea.md afirmă că acesta ar fi milionarul Vaja Jhashi, propietar al Holdingului Trans-Oil, care înglobează mai multe companii de pe piața cerealelor și oleagenoaselor. Acesta ar deține cetățeniile Republicii moldova, Georgiei, Rusiei și Statelor Unite ale Americii.

Legătura lui Vaja Jhashi cu țările arabe este una mai veche. Astfel, în ianuarie 2018, efectuând o vizită în EAU, premierul Pavel Filip a fost însoțit de trei miniștri, dar și omul de afaceri Vaja Jhashi. Întrebat ulterior de ce anume acesta l-a însoțit în vizita oficială din Emirate, Pavel Filip a menționat că l-a „selectat” și l-a „rugat” să meargă cu el în această vizită pentru că „este cel puțin unicul om pe care eu îl cunosc din R. Moldova și cu care discut de mai mult timp și chiar mă consult în tot ceea ce ține activitatea economică cu țările din Golf”. „Este unicul om pe care îl cunosc din R. Moldova care vorbește fluent araba și care are cunoștințe și este specialist în acest domeniu. Mă strădui să mă consult cu cei care cunosc mai bine decât mine unele domenii sau unele regiuni”, declara atunci premierul Filip.

În februarie curent, președintele Igor Dodon spunea că omul de afaceri Vaja Jhashi ar fi cel de-al doilea moldovean după Vladimir Plahotniuc care ar deține a doua identitae în Moldova, Jhashi fiind considerat un apropiat al lui Plahotniuc. Potrivit unor informații, acesta ar fi primit a doua identitate pe nume Alexandr Reznic. Jhashi, prin intermediul serviciului său de presă infirma atunci cele spuse de președintele Dodon, menționând că șeful statului ar fi fost dus în eroare. De altă parte, deputatul Chiril Moțpan a menționat că l-ar fi informat pe Dodon despre cea de-a doua identitate a lui Jhashi încă în iulie 2019.

Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale
Amintim că, la data de 13 aprilie curent, Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat o dispoziție unul din punctele căreia prevedea modificarea unei dispoziții anterioare, cu scopul de a permite „zborurile de tip taxi, privat şi business, care transportă un număr limitat de persoane la bord”.

Tot prin aceeași decizie, CSE a permis efectuarea a două zboruri de tip taxi, din Abu-Dhabi (Emiratele Arabe Unite) și din New York (Statele Unite ale Americii). Zborul de tip taxi, operat de către compania aeriană AIR X CHARTER LTD, a fost permis penru ziua de 13 aprilie, pe ruta Abu-Dhabi – Chișinău – București. Contrar prevederii CSE, zborul din Emiratele Arabe Unite cu un singur pasager la bord a aterizat pe pista Aeroportului Internațional Chișinău în jurul orei 23:45 a zilei de 14 aprilie, cu decolare din Aeroportul Internațional Sharjah, un oraș la circa 170 km distanță de Abu-Dhabi.

La fel, dispoziția CSE permitea „accesul temporar, până în data de 19.04.2020, pe teritoriul Republicii Moldova, în condiţii strict reglementate de autorităţile competente, a echipajului aeronavei companiei aeriene AIR X CHARTER”, din care reiese că, pe 19 aprilie aeronava urma să decoleze din Chișinău spre Bururești.

Între timp însă, aeronava Bombarier Chalenger 850 cu o capacitate de a transporta 18 pasageri a decolat la amiaza zilei de ieri, în jurul orei 13:30 de pe pista Aeroportului Internațional Chișinău spre Abu-Dhabi.

Solicitată de Realitatea.md, ofițerul de presă al Autorității Aeronautice Civile, Irina Bodolică, a menționat că aeronava a dcolat fără a avea pasageri la bord. Potrivit ei, inițial, compania care a operat zborul a solicitat mai multe zile de aflare în Moldova, pentru că nu știa când va avea următoarea comandă. „Atunci când au primit comanda, compania a solicitat permisiunea de zbor spre următoarea destinație”, a mai spus Bodolică.

http://www.realitatea.md/ 


Preluat de la: Timpul.md

 Fără categorie