„Profesia medicală este o activitate nobilă, care implică o dedicare personală și profesională, cu riscuri inerente, care din păcate pot provoca inevitabil complicații intra și postoperatorii, indiferent de experiența și dedicarea medicului. Aceste riscuri nu ar trebui să ducă la sancțiuni penale pentru cei care și-au consacrat viața salvării și îmbunătățirii vieților pacienților.
Este tot mai evidentă nevoia de a crea o organizație care să apere drepturile medicilor și să aplice o legislație echitabilă și specifică profesiei medicale. O astfel de legislație ar contribui la protejarea atât a pacienților, cât și a profesioniștilor din sănătate și ar asigura o evaluare obiectivă a cazurilor de malpraxis”, a scris rectorul USMF.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ia apărarea medicului Sergiu Cozub, condamnat pentru malpraxis și solicită tratarea acestui „caz sensibil cu maximă atenție”. „Nu vreau să cred că era necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus pe sus în penitenciar. El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean are dreptul la o justiție corectă, imparțială, plină de probe și antiprobe”, a scris ministra.
O manifestație a vut loc astăzi, 8 noiembrie, la Spitalul Clinic Bălți, în susținerea medicului urolog Serghei Cozub, condamnat acum 2 zile la doi ani de închisoare. Doctorul, a fost arestat în sala de ședințe, fiind acuzat de „încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, acțiuni care au cauzat: decesul pacientului”. „Doctori în spitale, dar nu în închisoare!”, au declarat susținătorii.
Consilierul municipal Dinari Cojocaru, care este de profesie medic urolog, a adresat un mesaj de susținere șefului secției Urologie a Spitalului din Bălți, Sergiu Cozub, condamnat la doi ani de închisoare, acuzat de neglijență medicală în tratamentul pacientului Vitalie Spatari, șeful Secției Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți. „Medicii nu sunt Dumnezei, ei fac tot ce e posibil, dar dacă este depășit cazul sau resursa umană este limitată, medicul nu poate face decât ceea ce este în puterea lui. Așa s-a întâmplat și în acest caz, dar nu este corect când un grup de procurori și polițiști îi decid soarta unui, fără să apeleze la un grup internațional sau la un grup de specialiști din afara țării, pentru a vedea toate circumstanțele”, a declarat Cojocaru, într-un live pe Facebook.
Magistrații de la Curtea de Apel Bălți au pronunțat, pe 6 noiembrie, o decizie definitivă în cazul medicului urolog Sergiu Cozub de la Spitalul Clinic Bălți. Acesta a fost acuzat de neglijență medicală în tratamentul pacientului Vitalie Spatari, șeful Secției Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți, care a decedat în urma unor complicații grave, inclusiv septicemie, în anul 2019. Instanța a respins apelurile și l-a condamnat pe medic la doi ani de închisoare, cu interdicția de a practica medicina timp de trei ani, precum și cu obligația de a plăti daune civile semnificative familiei victimei, De cealaltă parte, soția lui Sergiu Cozub susține că acesta este nevinovat și cheamă oamenii la un protest de susținere.
Preluat de la: Unimedia.info