„Bună ziua, dragi prieteni, acum sunt din nou cu voi”, a scris Veaceslav Platon.
Judecătorii din Londra au decis că Veaceslav Platon poate fi eliberat din închisoare, în schimbul unei cauțiuni de 330 000 de lire. Anunțul a fost făcut de mai multe surse, inclusiv de jurnalista Natalia Morari, care are un copil cu Platon.
Pe 13 martie 2015, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie, urmând a fi extrădat.
Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că demararea examinării cererii de extrădare a lui Veaceslav Platon va fi pusă pe rol la mijlocul lunii aprilie.
„O fi din cauza modificărilor recente în Procuratura Anticorupție?!”, se întreba atunci deputatul PAS Dorian Istratii, după reținerea lui Veaceslav Platon în Marea Britanie.
Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu o reacție pentru Dorian Istratii: „Considerați că oamenii sunt proști? Acest succes a fost posibil chiar dacă PA a fost atacată politic”.
În mai 2025, „a avut loc prima şedință pe caz, care, de regulă, este una administrativă”, a declarat pentru UNIMEDIA, purtătoarea de cuvânt a PG, Violina Moraru: „Din partea autorităților britanice, solicitări de informații suplimentare nu au parvenit. Persoana se află în continuare în arest”.
În octombrie 2024, omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon a fost acuzat de autoritățile din Rusia de sustragerea a peste 48 de miliarde de ruble. Anul trecut, Platon a fost condamnat de o instanță de fond de la Moscova la 20 de ani de închisoare pentru că ar fi facilitat scoaterea ilegală din Rusia a altor 126 miliarde de ruble, prin schema cunoscută cu numele de „Laundromat”.
În noiembrie 2021, Procuratura Generală a Federației Ruse a anunțat că a trimis în judecată dosarul penal pe numele lui Veaceslav Platon. Acesta a fost acuzat de crearea și gestionarea unei grupări criminale și efectuarea de tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină în conturile nerezidenților folosind documente false în proporții deosebit de mare.
Procuratura Anticorupție a venit pe data de 29 octombrie 2021, cu informații noi, în contextul investigațiilor cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015, în vederea preluării controlului asupra „Moldova Agroindbank”. Procurorii au constatat în baza probelor acumulate, că după ce a fost obținut un pachet de 2805 acțiuni ale băncii, folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc”, suspecții, pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, au tranzacționat acțiunile respective către companiile nerezidente, al căror beneficiar real era Platon Veaceslav.
În luna martie 2021, complicea fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, Elena Platon, fosta directoare a trezoreriei băncii moldovenești BC Moldindconbank SA, a fost condamnată la 10 ani de închisoare în Rusia în cazul retragerii a peste 126 miliarde de ruble din Federația Rusă, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, Irina Volk.
Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pe data de 11 noiembrie 2021 au admis demersul procurorilor și au eliberat mandat de arestarea în contumacie, în privința lui Platon Veacealav, pe un termen de 30 zile.
În luna iulie 2023 Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia. Decizia a fost luată de instanța de la Moscova.
Preluat de la: Unimedia.info