Cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și Centrul Medical Muntele Sinai din New York cred că au găsit soluția pentru a reduce semnificativ severitatea bolii COVID-19, produsă de noul coronavirus, scrie publicația israeliană Jerusalem Post.
Studiile derulate de cele două instituții au descoperit că Fenofibrat (Tricor), un medicament deja existent, folosit pentru micșorarea concentraţiilor de grăsimi (lipide) din sânge, ar putea reduce capacitatea SARS-CoV-2 de a se reproduce și l-ar putea face chiar să dispară.
”Virusurile sunt paraziți”, explică Yaacov Nahmias, profesor la Universitatea Ebraică. ”Nu se pot reproduce singure. Nu pot produce noi virusuri. Trebuie să acceseze o celulă umană”, spune expertul.
Prin urmare, Nahmias și Benjamin tenOever, de la Centrul Medical Muntele Sinai, au petrecut ultimele trei luni cercetând cum anume se comportă virusul în celula umană.
”Înțelegând cum SARS-CoV-2 ne controlează metabolismul, putem prelua controlul și putem să lipsim virusul de resursele de care are nevoie pentru a supraviețui”, spune Nahmias.
După ce a înțeles modul în care se comportă virusul, echipa a analizat apoi efectul a opt medicamente folosite deja de medici pentru tratarea altor afecțiuni.
Fenofibrat (Tricor) a avut cel mai bun efect, forțând celulele să ardă grăsimile. Rezultatul a fost că virusul a dispărut aproape complet în doar cinci zile de tratament. Experimentul s-a derulat în laborator, atât în Israel cât și la New York, și a fost repetat de câteva ori, cu mai multe eșantioane din plămâni.
Nahmias a asigurat că sunt șanse mari ca rezultatele experimentului să fie confirmate și în alte laboratoare. Echipa de cercetători a trecut acum la pasul următor – testarea pe animale, în laboratorul din New York – și speră că studiile clinice din SUA și Israel să intre în procedură accelerată de aprobvare în următoarele săptămâni, din moment ce medicamentul este deja aprobat de autorități.
Studiul este finanțat de Research Council, Nikoh Foundation și Sam and Rina Frankel Foundation.
Preluat de la: Publika.md