Studiu: Cât de mare este riscul să iei coronavirus când eşti la bordul unui avion

Pandemia a luat întreg mapamondul prin surprindere şi încă se caută explicaţii şi soluţii pentru a depăşi mai rapid această criză medicală care paralizează totodată şi economia mondială. Printre industriile cele mai afectate de pandemie se numără şi aviaţia, de altfel un domeniu cu un rol vital în economia unei ţări.

Există tot soiul de scenarii cu privire la transmiterea COVID-19 în timpul zborului cu avionul, iar tendinţa este de a evita deplasarea pe cale aeriană pornindu-se preponderent de la ideea că eşti într-un spaţiu închis alături de zeci de alţi oameni, care ar putea fi purtători de virus. Dar care este de fapt realitatea? Care sunt riscurile la care te expui atunci când zbori cu avionul în contextul pandemiei? Care sunt de fapt şansele de a te infecta cu coronavirus la bordul unui avion? Cercetătorii şi statisticienii din mai multe ţări şi domenii caută răspunsul la aceste întrebări, iar studiile de până acum indică faptul că rata de transmisie la bord este de fapt una foarte mică, scrie adevarul.ro.   

Şanse reduse de a te infecta cu COVID-19 în timpul unui zbor  

Aproape în unanimitate, oamenii de ştiinţă au căzut de acord că probabilitatea să iei coronavirus atunci când te afli la bordul unui avioneste una destul de redusă. Printre principalele explicaţii este  faptul că aerul din cabine este reînnoit la fiecare 2-3 minute, iar sistemele de reciclare a aerului la bordul aeronavelor Air France sunt de fel echipate cu „filtre de aer cu eficienţă ridicată” sau filtre HEPA, identice cu cele utilizate în sălile de operaţie din spitale. Acestea reţin până la 99,99% dintre particule, asigurând astfel că aerul din cabină respectă standardele de calitate.   

Asigurarea că zborurile sunt, în general, sigure din punct de vedere epidemiologic, vine din mai multe surse  De exemplu, în cadrul unui studiu publicat în urmă cu doar o săptămână în jurnalul american Jama Network Open, o publicaţie a Asociaţiei Americane de Medicină, s-a constatat că 14 dintre cei 102 pasageri aflaţi la bordul unei aeronave care călătoreau spre Germania erau purtători de coronavirus în timpul zborului şi au îmbolnăvit doar alţi doi pasageri în decursul a mai bine de patru ore de zbor. Uimirea a fost cu atât mai mare, cu cât această cursă a avut loc în luna martie, înainte ca purtarea măştilor să devină o rutină. Totodată, mai multe studii efectuate cu privire la zborurile de repatriere din Wuhan, au arătat că nu a avut loc nicio contaminare la bord în contextul în care pasagerii purtau măşti.  

Un alt studiu, de data aceasta al unui profesor de statistică de la MIT arată o rată de transmisie de doar 1 la 4.300 în timpul unui zbor scurt, iar dacă este păstrat un scaun liber între pasageri, riscul de infectare scade la 1 din 7.700. În vederea interpretării datelor pentru acest studiu, s-a pornit de la premisa că atât pasagerii, cât şi membrii echipajului poartă măşti, zborurile sunt de scurtă durată, iar aeronavele de tip Airbus 320 sau Boeing 737, configurate cu trei locuri pe ambele părţi ale culoarului.  

Arnold Barnett, iniţiatorul acestui studiu, a declarat pentru CNN că „sunt trei aspecte care ar trebui să meargă prost pentru a te contamina cu COVID-19 pe parcursul unui zbor. În primul rând, trebuie să existe o persoană infectată la bord, iar aceasta să fie şi contagioasă. Dacă există un astfel de caz, cel mai probabil persoana respectivă poartă mască, pentru că nu se permite să călătoreşti altfel, dar masca trebuie cumva să eşueze în a preveni transmiterea, iar acea persoană trebuie să fie şi suficient de aproape de tine pentru ca tu să fii contaminat”.   

Protocoale de zbor ajustate şi procese ample de curăţare şi dezinfectare a avioanelor pentru călătorii mai sigure   Totodată, companiile aeriene şi-au ajustat protocoalele de zbor, astfel încât atât pasagerii, cât şi echipajul să fie cât mai în siguranţă. Toată lumea poartă mască, în unele cazuri chiar şi mănuşi, tuturor celor care se îmbarcă li se măsoară temperatura, au fost configurate procese de îmbarcare adaptate, în grupuri mai mici, iar în unele destinaţii se efectuează teste rapide sau sunt solicitate teste COVID de tip PCR, care să ateste faptul că pasagerii şi personalul sunt sănătoşi.   

Ori de câte ori este posibil, companiile aeriene caută să menţină un grad de ocupare al aeronavelor mai scăzut decât în mod normal, astfel încât să se respecte distanţa recomandată de 1,5 metri între pasageri, iar în cele mai multe cazuri serviciile de catering la bord au fost simplificate pentru a minimiza interacţiunea şi contactul direct dintre echipaj şi pasageri.   

Nu în ultimul rând, aeronavele sunt supuse unor procese mult mai ample de curăţare şi dezinfectare cu ajutorul agenţilor de curăţare care s-au dovedit a fi eficienţi în lupta împotriva coronavirusului.   


Preluat de la: Publika.md