Specialiştii Spitalului CF Timişoara atrans atenţia, miercuri, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, că statisticile evidenţiază o realitate îngrijorătoare – conştientizarea scăzută a cancerului ovarian. Potrivit medicilor, 9 din 10 femei au experimentat simptome multiple ale cancerului ovarian fără să le recunoască, chiar dacă maladia provoacă anua peste 140.000 de decese la nivel mondial, potrivit news.ro.
”«Să nu lăsăm nicio femeie în urmă» este sloganul din acest an al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, care e marcată pe data de 8 mai. Statisticile evidenţiază o realitate îngrijorătoare: conştientizarea scăzută a cancerului ovarian. La fel ca în majoritatea formelor de cancer, diagnosticul precoce este esenţial pentru tratamentul eficient al cancerului ovarian”, au transmis, miercuri, specialiştii Spitalului CF Timişoara. Potricit acestora, faptul că 9 din 10 femei au experimentat simptome multiple ale cancerului ovarian fără să le recunoască, dar şi faptul că peste două treimi dintre femei nu au auzit de cancerul ovarian înainte de stabilirea diagnosticului lor, toate subliniază nevoia urgentă de educaţie şi conştientizare. Medicul Elvis Pricole din cadrul unităţii medicale afirmă că edicaţia este extrem de importantă.
”Este important să educăm femeile cu privire la simptomele specifice ale cancerului ovarian, cum ar fi durerile abdominale sau pelviene persistente, balonarea, schimbările în obiceiurile intestinale sau vezicale, senzaţia de saţietate rapidă sau pierderea inexplicabilă în greutate”, a transmis medicul, potrivit căruia recunoaşterea simptomelor poate duce la diagnosticare rapidă şi tratament, cu creşterea şanselor de supravieţuire. Potrivit statisticilor transmise de unitatea medicală, în fiecare an, maladia provoacă peste 140.000 de decese la nivel mondial.
”Între factorii de risc pentru a dezvolta o formă de cancer ovarian se numără istoricul familial cu antecedente de cancer ovarian, mamar, endometrial sau colorectal, istoricul naşterilor, tratamentele hormonale, factorii de mediu şi vârsta. Riscul de a dezvolta un astfel de cancer este mai redus pentru femeile care au născut şi alăptat, care au fost supuse unei intervenţii chirurgicale de extirpare a ovarelor şi trompelor uterine”, a mai transmis unitatea medicală. Boala apare şi se dezvoltă la nivelul ovarelor, iar în stadiile incipiente simptomele cancerului tind să fie uşoare. De aceea, de multe ori, este trecut cu vederea, iar boala oncologică este descoperită când a ajuns deja într-un stadiu avansat. Aşadar, se recomandă un controlul ginecologic anual, iar în cazul persoanelor care au avut antecedente în familie, monitorizarea trebuie făcută cu şi mai multă atenţie.
Preluat de la: Timpul.md