Starea pieței de electronice din România

Piața produselor electronice se cifrează la o valoare de 522 milioane de dolari în România. Indicele ratei anuale compuse de creștere indică un trend ascendent, economiștii așteptându-se la o creștere procentuală de 12, 5% până în 2024.

Procentul romanilor care se conectează online este de 80%, însă numai 23% dintre aceștia își fac achizițiile online. Vânzările online în România din anii anteriori au indicat o creștere de 20% în comparație cu 2018. Cât de mult urmează să crească în mod real piața de electronice din Romania, în condițiile instabilității create de criza sanitară și de cea financiara?

În comparație cu anul 2017, atunci când piața electronicelor din țara noastră avea o valoare de 175 milioane dolari se poate constata o creștere accelerata în numai 3 ani. Dacă acest trend se va menține, cu siguranță că se va atinge nivelul preconizat de către specialiști. Nivelul de penetrare pe piață este de 20, 71% în 2020, urmând că acesta să ajungă la 29, 4% în 2024. 

În acest moment, numărul utilizatorilor de produse electronice este de 3,98 milioane de persoane. Se estimează ca numărul lor să ajungă la 5,5 milioane până în 2024 (o creștere semnificativa). Având în vedere că piața are un potențial de dezvoltare mare, care sunt motivele pentru care oamenii ar trebui să cumpere electronice online:

Românii se folosesc de PC-uri pentru achiziția de produse online (conform sumelor cheltuite) față de comenzile plasate de pe mobil. Astfel, valoarea unei tranzacții de pe PC comparativ cu una de pe mobil este de 243 Lei versus 210 Lei.

Trendurile privind câștigurile din vânzarea de produse electronice indică un procent de 83, 2% offline și 16,8% online în 2023. În acest moment, valoarea este de 88% offline și 12% online. În conformitate cu Promocodius România,  atunci când comanzi online beneficiezi de multiple modalități de a economisi în comparație cu achizițiile offline. În primul rând, utilizatorul beneficiază de oferte exclusive și de programe de loialitate. În al doilea rând, cupoanele și codurile de reduceri permit obținerea de scăderi semnificative la achiziție. Nu în ultimul rând, online beneficiezi de transport gratuit pentru electronice. Având în vedere și condițiile impuse de criza sanitară, avantajele pentru cumpărători se mută de acum înainte în mediul online!


Preluat de la: Timpul.md