Stare gravă în agricultură, la sud: Fermierii cer Guvernului și Președinției să intervină cu instituirea stării excepționale

Agricultorii semnatari ai scrisorii îi solicită președintei Maia Sandu să dispună „declararea stării excepționale în raioanele afectate, precum și implementarea unui plan de acțiuni pentru salvarea sectorului agricol”. 

Printre măsurile solicitate de fermieri se regăsesc: 

– instituirea stării excepționale în raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești, cu aplicarea unui moratoriu asupra penalităților și executărilor silite de către bănci și furnizori, precum și solicitarea ajutorului extern. 

– elaborarea și adoptarea Legii creditului agricol, cu o rată fixă de maximum 5% pentru o perioadă de 10 ani și posibilitatea de prelungire în caz de calamitate naturală. 

– stabilirea unui mecanism clar de despăgubire a producătorilor agricoli în caz de calamități naturale. 

– aprobarea creditelor investiționale pentru retehnologizarea fermelor agricole, inclusiv pentru echipamente de irigare și tehnologii moderne.

Potrivit lor, peste 52 de mii de hectare au fost afectate de crizele din ultimii trei ani, provocându-le pierderi de sute de milioane de lei. 

Anterior, fermierii au mai solicitat o dată instituirea stării excepționale în agricultură, însă cererea a rămas fără vreun răspuns din partea actualei guvernări.

Între timp, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vicepreședintele PAS, a făcut apel către agricultori să „iasă masiv la referendum”, și să nu aștepte „pomene”. Îndemnul a venit în contextul cererii din partea agricultorilor afectați de calamitățile naturale. „Pe 20 octombrie ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. și atunci vom vorbi de subvenții la hectar”, a notat Bolea în cadrul unei ședințe online cu șefii direcțiilor agricole raionale pe „Rezultatele secerișului 2024 și starea culturilor târzii, precum și evaluarea pagubelor urmare a calamităților naturale”.

Nu este prima dată când ministrul Bolea supără agricultorii. Anterior, acesta a declarat că la „sud ar trebui interzisă cultivarea prombului” din cauza pământului scetos. „Veniți cu soluții și susținere, nu doar cu interdicții. Ce să cultivăm? Cânepă?”, i-a răspuns unul dintre fermieri.

În ultimii doi ani, agricultorii au ieșit sistematic în stradă, solicitând facilități de la Guvern și achitarea subvențiilor promise.

O comisie specială parlamentară, care va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol, a fost constituită de Parlament, inițiativa opoziției fiind susținută de 76 de deputați în cadrul ședinței plenare din 25 iulie

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, spune că „o comisie poate fi uneori doar o comisie” și nu crede că s-ar putea lăsa cu o cerere de demisie după investigații. „Este foarte bine că deputații sunt interesați de domeniul agricol”, a notat Bolea.

Ministrul Agriculturii a vorbit necenzurat chiar de la tribuna instituției pe care o conduce, în direct, în cadrul unei conferințe de presă. Totul s-a întâmplat în timp ce un jurnalist îi acorda o întrebare. 

Ulterior, Bolea a venit cu scuze și a dat vina pe „stres”.


Preluat de la: Unimedia.info