Regelui Harald al Norvegiei, în vârstă de 87 de ani şi spitalizat în Malaezia din cauza unei infecţii, i s-a montat sâmbătă un stimulator cardiac din cauza bătăilor slabe ale inimii, a anunţat Palatul Regal.
”Decizia a fost luată în această dimineaţă, iar montarea a decurs cu succes”, a precizat palatul într-un comunicat, citat de AFP, potrivit Agerpres. ”Regele se simte bine, dar trebuie să se odihnească în continuare. Intervenţia va face ca întoarcerea sa acasă să fie mai sigură”, a declarat medicul personal al regelui, Bjorn Bendz, citat în comunicat. Regelui i-a fost implantat un “stimulator cardiac temporar” la spitalul Sultanah Maliha de pe insula Langkawi, în nord-vestul Malaeziei, unde a fost internat la începutul acestei săptămâni din cauza unei infecţii.
Regele ar putea reveni în ţară ”probabil în următoarele zile’, au adăugat oficialii regelui, care vorbesc încă de joi despre o întoarcere în zilele următoare. Monarhul scandinav se afla într-o călătorie privată în această ţară din Asia de Sud-Est în momentul în care s-a îmbolnăvit, a anunţat marţi Casa Regală a Norvegiei.
Aflat pe tron de 33 de ani, regele şi-a sărbătorit cea de-a 87-a aniversare pe 21 februarie. Regele Harald al V-lea este şeful cu rol ceremonial al statului norvegian începând din anul 1991 şi este cel mai vârstnic monarh în viaţă din Europa. El a fost spitalizat de mai multe ori din cauza unor infecţii în ultimii ani şi a suportat, de asemenea, o intervenţie chirurgicală la inimă. Suveranul norvegian, un fost fumător înveterat, s-a confruntat cu o problemă medicală majoră în 2003, când a fost diagnosticat cu cancer la vezica urinară, iar în 2005 a fost operat pe inimă. A trecut cu bine peste ambele momente dificile şi s-a reluat activităţile oficiale după câteva luni. În 2020, a suportat o intervenţie de înlocuire a unei valve cardiace artificiale pe care medicii i-au montat-o în 2005. La sfârşitul lunii ianuarie, în prima sa apariţie publică după abdicarea surprinzătoare, la vârsta de 83 de ani, în Danemarca, a verişoarei sale îndepărtate, regina Margrethe a II-a, în favoarea fiului ei cel mare, Frederik, el a exclus să renunţe la îndatoririle sale. Un rege popular şi strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii, Harald a respins discuţiile despre o posibilă abdicare, insistând asupra jurământului său de a servi în slujba Norvegiei pe durata întregii sale vieţi. Născut în 1937, la aproximativ trei decenii după ce Norvegia şi-a obţinut independenţa de Suedia, Harald a fost primul moştenitor al tronului norvegian care s-a născut în această ţară după mai mult de o jumătate de mileniu. În absenţa sa, prinţul moştenitor Haakon, în vârstă de 50 de ani, îşi asumă regenţa. Instituţia monarhiei este ferm consolidată şi este considerată pe scară largă drept un simbol al suveranităţii Norvegiei.
Preluat de la: Timpul.md