Spionaj și atacuri cibernetice între „partenerii nelimitați” Xi Jinping și Vladimir Putin: China, acuzată că fură armele Rusiei

Spionaj, atacuri cibernetice și furturi de tehnologie

Per total, ponderea Rusiei în importurile de arme ale Chinei a scăzut de la 85% la 68%. Războiul din Ucraina este un factor al acestui declin, dar nu unul semnificativ. Declinul este cauzat în primul rând de capacitatea Chinei de a copia sistemele de arme rusești, obținându-și majoritatea informațiilor în acest sens prin atacuri cibernetice și furturi masive de proprietate intelectuală și tehnologie.

Potrivit ChinaPower, chinezii s-au dedat în ultimii 20 de ani la cel puțin 21 de cazuri de spionaj și atacuri cibernetice împotriva unor întreprinderi din complextul militaro-industrial rus, vizând mai ales tehnologiile aerospațiale.

În 2004, șapte ruși au fost condamnați la închisoare deoarece au transmis Chinei informații confidențiale din domeniul aviației militare și despre dezvoltarea sateliților. Situația nu s-a schimbat până în prezent. Alte patru incidente implicând scurgeri de date sensibile privind tehnologia aerospațială și laser au fost înregistrate între 2021 și 2023.

Acuzație rară din Rusia la adresa Beijingului

Spionajul este doar o parte a acestui tablou. În plus, China a încălcat sistematic termenii acordurilor de licență cu furnizorii ruși, copiind și adaptând tehnologia după propriile nevoi. De exemplu, avionul de vânătoare J-11 a fost construit în baza Su-27-ului rusesc, iar sistemul chinezesc de rachete antiaeriene HQ-9 este suspect de similar cu S-300-le rusesc.

În 2019, conglomeratul rusesc din domeniul apărării Rostec a anunțat oficial depistarea a 500 de cazuri de copiere ilegală a produselor sale în ultimii 17 ani. Într-un comentariu public rar, Rostec a acuzat în mod direct China că clonează motoare de avioane, avioane de vânătoare, sisteme de apărare aeriană, rachete antiaeriene portabile și chiar și tunuri de apărare aeriană de tip Panțir.

Rusia devine dependentă de unele tehnologii chineze

Odată cu încheierea procesului de clonare a tehnologiei, China își reduce achizițiile și produce de una singură arme moderne, de la avioane de luptă la nave de război. Ba mai mult, devine un furnizor, inclusiv pentru Rusia. Acum Rusia se îndreaptă tot mai mult către China ca furnizor cheie de componente și tehnologii.

Potrivit serviciilor secrete americane, companiile de apărare deținute de statul chinez furnizează Rusiei produse cu dublă utilizare: semiconductori, drone, componente pentru avioane de luptă și echipamente de război electronic.

Volodimir Zelenski acuză China că furnizează arme Rusiei și o ajută să le producă

O importanță aparte o are livrările de mașini cu comandă numerică, fără de care producția de echipamente militare este imposibilă. Din ianuarie 2022 și până în iulie 2023, volumul exporturilor lunare de astfel de mașini din China către Rusia a crescut de aproape zece ori – de la 7 miliarde de dolari la peste 68 de miliarde de dolari.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, China nu doar furnizează arme Rusiei, ci o și ajută în procesul de producție. China a negat însă mereu că furnizează arme Rusiei.


Preluat de la: Unimedia.info