Sondaj: Cum a afectat pandemia sistemul educaţional din Moldova

Învățarea online s-a dovedit a fi ineficientă. O spun majoritatea elevilor, profesorilor şi părinţilor care au participat la trei chestionare făcute de Platforma Națională a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic. 1.125 de persoane au răspuns online la întrebări despre cum a afectat pandemia sistemul educaţional.

Aproape toţi profesorii au declarat că, în timpul pandemiei, accesul la educaţie a avut de suferit. De aceeaşi părere au fost 67% dintre elevi şi peste 70 de procente dintre părinţi.

Astfel, a scăzut şi nivelul de însuşire. 65 la sută dintre elevii chestionaţi au recunoscut că de când a început pandemia, au rămas în urmă cu materialul. Iar jumătate dintre părinţi susţin că micuţii s-au plâns că nu înţeleg materiile. Şi aproape 90 la sută dintre profesori au observat că nivelul de performanţă a scăzut.

O cauză ar fi lipsa resurselor în familiile social-vulnerabile. Jumătate dintre profesorii chestionaţi au declarat că mai mult de cinci elevi din clasă nu se pot conecta la lecţiile online. 31 la sută dintre elevii chestionaţi au spus că nu au un calculator sau un telefon propriu. Astfel, trebuie să împartă gadgeturile cu părinţii sau fraţii atunci când au nevoie de ele.

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic a venit cu mai multe recomandări pentru autorităţi: în primul rând, toţi elevii trebuie să fie dotaţi cu gadgeturi. Pe lângă asta, ar trebui revizuită curricula şi elaborate manuale web. Potrivit autorilor studiului, şi profesorilor le-ar fi mai uşor dacă ar avea de completat mai puţine rapoarte şi formulare despre activitatea în timpul orelor.


Preluat de la: Publika.md