România este vizată și indirect de narațiuni rusești sau de sorginte sovietică: este vorba de cele care circulă dincolo de Prut pentru a justifica menținerea acelui teritoriu în orbita Moscovei.
Recentul derapaj al premierului Ion Chicu face aluzie la una din acele narațiuni atunci când oficialul de la Chișinău se referă la moldovenii din stânga și din dreapta Nistrului.
Poate că nu este întâmplător că la doar câteva zile după atacul lui Chicu, un adept al teoriei conspirației rețelelor 5G a anunțat la Chișinău formarea partidului Moldova Mare; de altfel, împotriva rețelor 5G s-a pronunțat și celebrul Iurie Roșca, fost lider al curentului pro-românesc convertit în aliat al comunistului Vladimir Voronin și, mai recent, în amic și promotor – inclusiv în România – al ideologului lui Putin, Aleksandr Dughin.
Și, ca cercul să fie complet, teoriile conspirației, inclusiv cele cu Bill Gates, au fost îmbrățișate oficial și de Mitropolia Moldovei, care este afiliată Patriarhiei de la Moscova.
Ca să revenim la teza la care a făcut aluzie Chicu, aceasta spune că moldovenii sunt o națiune aparte de cea română, cu limbă și istorie proprii, și fac parte din “Lumea Rusă” – în care popoarele conviețuiesc în armonie, așa cum au făcut-o în Imperiul Țarist și Uniunea Sovietică, ferite de nenorocirile care vin din Vest.
Limba moldovenească, statalitatea care coboară direct de la Ștefan cel Mare, panglica Sfântului Gheorghe, tancurile suite pe soclu și transformate în monumente cu țevile îndreptate spre Occidentul fascist, Ziua Victoriei – toate sunt elemente ale metanarațiunii moldovenești, instrumentalizată acum prin fake news.
Moldovenii au revenit firesc la Imperiul Țarist în 1812, patria pravoslavnicilor, fiind salvați de sub fasciștii și jandarmul români de două ori – în 1940 și 1944. Cel care a avut primul ideea unei țări a moldovenilor și a visat chiar la o Moldova Mare a fost, în urmă cu un secol, Grigori Kotovski, un adevărat cowboy bolșevic a cărui statuie ecvestră tronează și azi la Chișinău și își trăiește o a doua tinerețe după liftingul finanțat de președintele Dodon în 2019.
Și mentorul de altădată al lui Dodon, fostul președinte Vladimir Nicolaievici Voronin, este un fan al lui Kotovski pe care l-a denumit, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor, “un Robin Gud”. De unde era să știe că litera “H” în engleză nu se pronunță “G”, ca în rusă? Doar Hitler e Ghitler și în moldovenească, nu?
Povestea cu națiunea moldovenească este dublată de narațiunea paranoidă a jandarmului român care îi bătea pe țăranii basarabeni. Oricât ar părea de ciudat, acest fake news are mai bine de 100 de ani.
În 1919, Mareșalul nobilimii basarabene, Aleksandr Krupenski, și fostul primar al Chișinăului, Alexander Schmidt, erau autorii unei broșuri de 15 pagini cu titlul “Rezumatul evenimentelor din Basarabia”. Cei doi se constituiseră în “Delegația basarabeană la Conferința de Pace de la Paris”, unde duceau o intensă campanie împotriva Unirii, alături de emigrația rusă, și i-au trimis președintelui american, Woodrow Wilson, o telegramă, publicată în The Morning Post în 26 septembrie 1919, în care acuzau poliția română de “metode de tortură fizică la modă în Evul Mediu”.
Știm că au existat abuzuri asupra țăranilor basarabeni, ele sunt documentate în Arhivele Statului de la Chișinău, dar astfel de cazuri au existat în toată România interbelică, și nicio altă sursă nu pomenește de ”smulgerea unghiilor și zdrobirea degetelor” sau ”camere de tortură”.
Este unul din exemplele timpurii ale modului în care poate funcționa presa ca instrument de creare și amplificare a unei teorii a conspirației. Mitul jandarmului român rezistă până în ziua de azi: în campania prezidențială din 2016, Dodon spunea că: “Jandarmul român vrea să ne cotropească, să ne asuprească, e fascist, umblă nopţile cu Hitler de mână, nu-i dă pace lui Stalin să doarmă liniştit, degrabă acest schelet va face unirea şi ne va forţa să învăţăm limba de stat!” și își luase ca slogan “Jandarmul român nu va fi la noi stăpân!”
De ce vrea bucătarul să gustăm soleanca
Interesul lui Putin este să rămână la putere –ales în mod democratic, desigur, ori de câte ori își dorește poporul. De aici și promovarea intensă a narațiunii potrivit căreia modelul democrației liberale occidentale este disfuncțional și perimat; viața e mai bună în Rusia, în pofida sancțiunilor Occidentului rusofob, care îl demonizează pe Vladimir Putin – liderul eficient și cu mână de fier.
Putin se prezintă ca mascul alfa: atunci când nu pilotează MIG-uri și nu se scufundă cu submarinul, se luptă cu tigrii siberieni și face baie la copcă (având crucea ortodoxă la gât). Este o narațiune destinată în principal publicului intern, dar mai prinde și pe afară, unde Vladimir Vladimirovici (Vova pentru fani) are admiratorii săi.
Iar partea cu liderul eficient cu mână de fier nu are cum să nu fie pe placul unor politicieni mai “voluntari”. Un lider puternic conduce o țară mai puternică decât altele. Rusia trebuie să proiecteze imaginea de mare putere, de națiune măreață, cu un trecut pe măsură. Acolo unde acel trecut nu convine, narațiunile fake îl rescriu.
Nu Uniunea Sovietică a început al Doilea Război Mondial ci Polonia; nu URSS a invadat țările baltice, Finlanda și România. În această logică a competiției dintre puteri, interesul Rusiei e să își slăbească competitorii și potențialele ținte – iar acest obiectiv este urmărit și prin narațiuni fake menite să vulnerabilizeze și să dividă.
Brexitul a rupt Uniunea Europeană, alegerea lui Trump a polarizat Statele Unite, criza refugiaților a dat avânt extremei drepte. Haosul pandemic a dat naștere la noi oportunități. A făcut ca frigiderul cetățeanului carantinat să conserve nealterate toate adevărurile alternative cu care Moscova aprovizionează discret supermarketul democrațiilor liberale.
Molima dezinformării face soleanca și mai gustoasă.
integral pe hotnews.ro
Preluat de la: Timpul.md