Într-un comentariu pe reţelele de socializare, Slusari a făcut mai multe precizări referitor la informaţia lansată recent în spaţiul public referitor la obligativitatea de a vinde terenurile agricole cetăţenilor străini, atunci când Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, potrivit acestuia, sectorul agricol nu este unul prioritar pentru guvernarea actuală, astfel „riscăm să vedem foarte curând tranzacționarea terenurilor noastre agricole către străini, dirijată de câteva companii transnaționale, aflate în cârdășie cu unii demnitari de stat”, a mai menţionat acesta.
”Am urmărit atent polemica între guvernare și reprezentanții grupărilor politico-criminale pe acest subiect. E de răs și de plâns. Mint și manipulează și unii și alții. Și unii și alții cunosc foarte bine că pe de o parte în cadrul Uniunii Europene există regulă privind circuitul liber de bunuri și capital, la care nu se face excepție pentru nimeni, iar pe de altă parte există perioada de tranziție în procesul de aderare, când vânzarea terenurilor agricole străinilor rămâne interzisă.
Acest lucru se face pentru dezvoltarea suficientă a domeniul agroindustrial național și sporirea competitivității fermierilor autohtoni. Însă, problema Moldovei este alta. Introducerea perioadei de tranziție și măsurile speciale pentru creșterea sprijinului pentru sectorul agroindustrial depind de doi factori principali. Cât de prioritară este ramura pentru guvernare și cât de puternică presiune în sensul bun al cuvântului fac fermierii autohtoni. Exemplu ideal pentru Moldova ar fi Polonia, care a obținut perioada de tranziție de 12 ani și niște fonduri europene enorme pentru dezvoltarea agriculturii și localităților rurale.
Din păcate, la noi lucrurile stau prost. Pentru mine este evident că domeniul agroindustrial, în pofida promisiunilor electorale 2020-2021, nu este prioritar pentru guvernare. În același timp, în Moldova, cu girul autorităților și cu viteza accelerată, decurge procesul lichidării fermierilor mici și mijlocii din zonele rurale și consolidarea companiilor mari transnaționale, care nu au nici un interes nu doar în salvarea satelor noastre, ci și în introducerea perioadei de tranziție pentru restricții la vânzarea pământurilor agricole către străini. Fără schimbarea fundamentală a strategiei de dezvoltare a sectorului agroindustrial și prioritizarea domeniului în cadrul aderării la UE riscăm să vedem foarte curând tranzacționarea terenurilor noastre agricole către străini” a mai scris Slusari.
Preluat de la: Noi.md