Sistemul medical din România nu e pregătit pentru refugiați

La doi ani de la începerea războiului din Ucraina, femeile refugiate în România sunt în continuare dependente de sprijinul organizațiilor civile și nu au altă cale de a accesa servicii medicale vitale, susțin reprezentanții unui ONG care oferă servicii de sănătate pentru femei, gravide, nou-născuți, conform Mediafax.
Asociația Moașelor Independente (AMI) arată că, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, sistemul public medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaților, iar persoanele vulnerabile în continuare nu au acces la servicii medicale vitale și la servicii esențiale pentru sănătatea reproducerii. Potrivit asociației, femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilități, persoanele vârstnice, adolescenții, femeile aflate într-o situație de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul organizațiilor civile și nu au altă cale de a accesa serviciile vitale de care au nevoie. Conform aceleiași surse, cerviciile specifice sănătății reproductive se obțin cu greu în spitalele și clinicile din România: consultații ginecologice, contracepție, servicii de întrerupere a sarcinii, screening HPV, vaccinare HPV, mamografii și ecografii mamare, morfologii și screening fetal, nașteri naturale, sprijinul unei moașe, ajutor în alăptare și în înțărcare, educație prenatală, educație și consiliere cu privire la îngrijirea nou-născutului. Probleme „În cei doi ani care au trecut de la invazia Ucrainei, societatea civilă din România s-a mobilizat exemplar și a făcut eforturi uriașe să ofere refugiaților serviciile de care au nevoie: traducători, informații despre sistemul medical, înscrieri la medicul de familie, suport psihologic, donații de produse de primă necesitate și chiar sprijin financiar. La AMI avem o linie telefonică dedicată refugiaților, unde le răspundem la întrebările despre sistemul medical din România și îi ajutăm să se înscrie la medicii de familie și să acceseze serviciile bazate pe moașe și pe medici specialiști. Sunt multe persoane vulnerabile care în continuare nu se pot descurca fără ajutor. Femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilități, persoanele vârstnice, adolescenții, femeile aflate într-o situație de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul nostru și nu au altă cale de a accesa serviciile medicale vitale de care au nevoie”, a declarat Irina Mateescu, moașă licențiată, vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente.

„Costuri ridicate, lipsa specialiștilor, lipsa informațiilor și lipsa moașelor din sistemul public de îngrijire pre și post-natală și de planificare familială sunt probleme cu care se confruntă toate femeile din România zi de zi. Pentru femeile refugiate, intervine și bariera de limbă și toate acestea au un impact și mai grav. Știm că sistemul medical românesc este copleșit și avem cazuri de medici a căror frustrare de a nu avea condiții bune și suficient personal medical se răsfrânge asupra refugiaților, care sunt tratați cu ostilitate sau chiar refuzați. Sistemul medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaților și nu oferă nicio alternativă acestor persoane. Unele femei aleg să se întoarcă în Ucraina pentru a naște, a face avort sau a beneficia de metode de contracepție”, a mai spus Irina Mateescu.


Preluat de la: Timpul.md