Grupul parlamentar PRO MOLDOVA a solicitat Curții Constituționale să se expună în privinţa independenței mandatului de deputat și dacă parlamentarul este în slujba poporului sau a partidului. O sesizare în acest sens a fost depusă de Sergiu Sîrbu, în contextul dispariţiei lui Ștefan Gațcan.
Deputatul PRO MOLDOVA, Sergiu Sîrbu, vrea să afle dacă un parlamentar poate fi obligat să-și depună mandatul atunci când îşi părăseşte fracţiunea. Totodată, Sîrbu a întrebat Curtea Constituțională dacă documentul prin care s-a luat act de cererea de renunţare la mandat poate fi considerat nul atunci când există suspiciuni că s-au exercitat presiuni asupra deputatului.
„Am solicitat Curții să se expună expres dacă deputatul este în serviciul poporului sau în serviciul unui partid. Cu regret, ceea ce se întâmplă astăzi nu este doar despre Ștefan Gațcan este despre noi, despre toți, despre societatea noastră”, a declarat Sîrbu.
PRO MOLDOVA solicită judecătorilor constituționali să se expună cât mai urgent, înainte ca Parlamentul să adopte hotărârea privind demisia lui Ștefan Gațcan din funcția de deputat. Recent, Procuratura Generală a anunţat recepționarea plângerii deputatului Ștefan Gațcan, privind pretinsele presiuni și intimidări la care a fost supus pentru a renunţa la mandat.
Potrivit deputaților PRO MOLDOVA, în 30 iunie, Gaţcan a fost oprit lângă podul de pe şoseaua Hânceşti din Capitală, în timp ce se îndrepta cu automobilul spre centrul medical pe care l-a fondat. Cei care ar fi făcut presiuni sunt foștii săi colegi, deputații PSRM, Corneliu Furculiță și Vlad Bătrâncea, care, însă, au respins acuzațiile, spunând că discuția a fost una calmă și a avut loc la inițiativa lui Ștefan Gațcan.
Preluat de la: Publika.md