Șeful pe arbitri de la UEFA anunță schimbări importante la EURO 2024: Despre ce este vorba

UEFA plănuiește ca la Euro 2024, turneu final găzduit de Germania între 14 iunie și 14 iulie „centralii” să se apropie mai mult de jucători și antrenori, să le explice deciziile importante în timpul meciurilor.

Roberto Rosetti, 56 de ani, directorul Comisiei pentru arbitri UEFA, a dezvăluit că oficialii vor vorbi numai cu căpitanii echipelor pe durata partidelor. Orice alt jucător care va încerca să se apropie de arbitru și să discute cu el sau să-i conteste hotărârea va fi sancționat.

„Să fii arbitru în fotbalul modern este foarte dificil. Iau între 200 și 250 de decizii pe meci – adică una la fiecare 22 de secunde – în situații grele și uneori controversate, sub o presiune uriașă, fiecare dintre ele fiind analizată și urmărită din mai multe unghiuri atât de fani, cât și de experți.

Ne dorim ca arbitri cu o personalitate puternică să ia și să își asume decizii – care uneori pot fi nepopulare – pe teren, dar, în același timp, ne dorim ca aceștia să fie mai deschiși și să explice ce a dus la anumite decizii. Aceștia primesc o mulțime de informații de la arbitrul asistent video (VAR), iar noi suntem pregătiți să vorbim și să împărtășim mai multe detalii cu jucătorii și antrenorii pentru a-i ajuta să înțeleagă cum a fost luată o decizie.

Comportamentul jucătorilor și al antrenorilor este un subiect mereu important în fotbal – antrenorii au fost de acord să accentueze fair-play-ul în cadrul atelierului de lucru al finaliștilor UEFA EURO 2024 din aprilie, acesta fiind și unul dintre subiectele principale la recenta reuniune a Comitetului pentru Fotbal al UEFA de la Nyon. Atât antrenorii, cât și jucătorii au apreciat și au susținut puternic noua noastră abordare, ca obiectiv comun pentru binele jocului.

Este imposibil pentru arbitru să explice o decizie când îl asaltează un număr de până la 22 de jucători. Aceasta poate duce la o întrerupere a comunicării, iar jocul frumos poate deveni foarte urât foarte repede, ceea ce, toată lumea este de acord, este rău pentru imaginea fotbalului.

Desigur, unele decizii vor fi întotdeauna dezbătute. Cu toate acestea, în încercarea de a îmbunătăți starea de fapt, noi, cei de la UEFA, dorim ca arbitrii să explice mai multe din deciziile lor tuturor echipelor care participă la viitorul turneu UEFA EURO 2024.

Cum vom face asta? Ideea este simplă: cerem ca toate echipele să se asigure că doar căpitanul este singurul jucător care vorbește cu arbitrul. Le cerem căpitanilor să se asigure că coechipierii lor nu încurcă și nu îl înconjoară pe arbitru, permițând conversații directe pentru ca decizia să fie transmisă în timp util și cu respect.

Subliniem, dorim ca doar căpitanul echipei care dorește să discute o decizie să se poată adresa arbitrului. Este responsabilitatea căpitanului să se asigure că coechipierii săi îl respectă pe arbitru, păstrează distanța și nu îl înconjoară. Orice coechipier care ignoră rolul căpitanului său și/sau care îl abordează pe arbitru arătând orice semn de lipsă de respect sau de dezacord va primi cartonaș galben. Evident, în cazul în care căpitan este portarul, va trebui să fie nominalizat un jucător de câmp care să poată îndeplini acest rol în cazul în care se produce un incident la celălalt capăt al terenului.

Arbitrii vor fi încurajați să fie deschiși în discuțiile lor cu căpitanii pentru a promova o atmosferă sănătoasă între toate părțile. Acest lucru le va permite să construiască un nivel semnificativ de încredere cu jucătorii și să arate genul de leadership așteptat de la arbitrii moderni în acțiune. Echipa de specialiști în arbitraj a UEFA și, acolo unde este posibil, un arbitru de turneu se vor întâlni cu fiecare dintre cele 24 de echipe pentru a discuta mai în detaliu și pentru a împărtăși aceste informații cu jucătorii.

Adoptarea acestei abordări și împuternicirea arbitrilor vor duce la o creștere a calității deja foarte ridicate a arbitrajului în competițiile noastre și la meciuri mai bune, de care jucătorii și fanii se vor bucura în timpul turneului.

Dacă putem facilita un dialog constructiv între arbitri și căpitanii echipelor, toată lumea va avea de câștigat, iar noi vom lăsa o moștenire pozitivă pentru viitorul acestui frumos joc. Jocul pe care îl iubim cu toții”, se menționează în articolul lui Roberto Rosetti.


Preluat de la: Unimedia.info