Șeful Gazprom amenință că oprește livrările dacă europenii plafonează prețurile la gazele rusești

Directorul general de la grupul rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat duminică că planurile privind plafonarea preţului pentru exporturile de gaze naturale ruseşti ar conduce la oprirea livrărilor, reiterând o ameninţare similară venită de la preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, transmite Reuters.

Conflictul din Ucraina a determinat clienţii europeni să-şi reducă achiziţiile de energie din Rusia, în timp ce G7 şi blocul comunitar încearcă să impună un plafon de preţ pentru petrolul şi gazele ruseşti.

„O astfel de decizie unilaterală este, desigur, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la încetarea livrărilor”, a spus Alexei Miller pentru postul public de televiziune, scrie Agerpres.

Luna trecută şi preşedintele Vladimir Putin a ameninţat că va opri aprovizionarea cu energie dacă vor fi impuse plafoane de preţ, avertizând Occidentul că îi va „îngheţa coada” la iarnă precum lupului dintr-o faimoasă poveste rusească. Rusia a tăiat anterior conducta paralelă Nord Stream 1, aflată în centrul unui conflict energetic cu Europa.

Moscova a dat vina pe problemele tehnice pentru această oprire, însă liderii europeni au numit-o o încercare de a-i diviza în legătură cu sprijinul lor pentru Ucraina. Oprirea livrărilor de energie ale Rusiei, al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, şi simultan cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, ar da peste cap pieţele energetice mondiale, iar economia mondială s-ar confrunta cu preţuri şi mai mari la energie decât cele deja ridicate din prezent.


Preluat de la: Publika.md