Şedinţă cu SCANDAL la CSM. Mai multe proiecte au fost amânate şi scoase de pe ordinea de zi

Tentativa de a alege doi şefi importanţi pentru justiţia moldovenească s-a lăsat cu scandal la CSM. Concursul pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a fost anulat, iar cel pentru alegerea preşedintelui CSM a fost amânat, după ce a stârnit discuţii aprinse între membri. Proiectul nu a mai fost dezbătut în şedinţă publică, după ce opt membri au votat pentru excluderea acestuia de pe ordine de zi.

„În prezent, noi nu avem un membru , adică nu este preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ca membru de drept şi nu este membru permanent din partea judecătorilor, noi considerăm că întrebarea dată noi nu o putem pune în discuţie.”, a declarat Nina Cernat, membru al CSM.

„Dacă mergem pe asemenea logică, ar fi trebuit suspendate şi alte concursuri.”, a spus Valentina Coptileţ, membru CSM.

„Putem includem. Votaţi cum vreţi,dar noi facem iniţial Consiliul Superior al Magistraturii un organ nelucrativ sau la baza căruia vor fi conflicte.”, a menţionat Alexandr Stoianoglo, membru CSM. 

Dorel Musteaţă le-a reproşat membrilor CSM din rândul profesorilor de drept că au aşteptat să fie modificată legea ca să înainteze demersul. Informaţie negată de ultimii.

„De ce când aţi fost numiţi membri CSM nu aţi înaintat la prima şedinţă astfel de cerinţă?! Aţi aşteptat ca să fie modificată legea, ca să fie posibil de ales membrul din rândul profesorilor”, a menţionat Dorel Musteaţă, membru al CSM. 

Şi cel de-al doilea subiect de pe ordinea de zi referitor la alegerea şefului Curţii Supreme de Justiţie s-a lăsat cu discuţii de lungă durată, dar fără niciun rezultat, întrucât atât Liliana Catan, cât şi CSJ Anatolie Ţurcan nu au acumulat voturile necesare. Ambilor candidaţi li s-a reproşat numărul mare de sentinţe dictate de ei, care au fost condamnate ulterior la CEDO. Cei doi au spus însă că nu poartă nicio vină.

Liliana Catan a fost întrebată și despre episodul în care condamnatul Ion Druţă a fost eliberat din sala de judecată. Ea a răspuns că a acţionat conform legii.


Preluat de la: Publika.md