„Discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe evoluțiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire a păcii și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică, în baza noului Program Individual al Parteneriatului, adoptat de Guvern în ianuarie 2025.
Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace de peste 30 de ani – o cooperare care respectă statutul constituțional de neutralitate al țării noastre și care contribuie la creșterea siguranței cetățenilor. Sprijinul Alianței a ajutat Moldova să-și întărească capacitatea de a preveni și răspunde la crize, să-și modernizeze instituțiile din sectorul de securitate și apărare, dar și să protejeze spațiul informațional și cibernetic”, potrivit Președinției.
În octombrie 2024, secretarul general al NATO Mark Rutte, declara, la Bruxelles, la finalul primei reuniuni a miniştrilor de externe din statele aliate, că Rusia vrea să deraieze traiectoria europeană a Republicii Moldova.
În februarie, Mark Rutte, a venit cu o reacție după ce Republica Moldova a fost atacată cu drone rusești, în noaptea de 12 spre 13 februarie, ținta fiind portul Reni. „Nouă tuturor ne pasă de țara voastră frumoasă și vrem să ne asigurăm că veți învinge în aceste campanii de destabilizare în curs de desfășurare, uneori chiar adevărate acte teroriste, orchestrate împotriva țării voastre”, a declarat Rutte, răspunzând la întrebarea unei jurnaliste de la Chișinău.
Preluat de la: Unimedia.info