Secretară a CEC a explicat de ce nu a fost admis Igor Munteanu în cursa prezidențială

Secretara de la CEC a explicat telefonic care au fost criteriile încălcate care au determinat Comisia să nu-l admită pe candidatul Igor Munteanu în cursa pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

„Vă explic care este poziția oficială a Comisiei Electorale Centrale privitor la acest petendent la funcția de președinte. La data de 20 septembrie, la CEC, domnul Munteanu a depus 612 liste de subscripție, împreună cu setul de documente necesar, în vederea înregistrării acestuia în calitate de candidat la funcția de președinte. După verificare, s-a purces la includerea de către operatori a semnăturilor susținătorilor, iar după verificarea multiplă, s-a constatat următoarea situație: din cele 22 de unități administrativ teriotorilae de nivelul al doilea, în 10 unități nu s-au întîlnit condițiile de validitate privind numărul minim de 600 de semnături. Deci, acestea nu au întrunit condițiile din articolul 67, alineatul 5 din Codul Elelctoral”, a declarat Dana Muntean.

Reprezentanta Comisiei Electorale Centrale a exemplificat unele dintre abaterile constatate de cei de la CEC în cazul lui Munteanu. Printre acestea se regăsește înscrierea de mai multe ori a unuia și același alegător, includerea unor alegători dintr-o altă circumscripție pe o anumită listă sau chiar includerea pe listp a unor persoane decedate.

„Bunăoară, un alegător a fost înscris de mai multe ori, au fost identificate cazuri în care au fost incluși susținători care figurau în registrul nostru ca fiind decedați, au fost incluși alegători dintr-o altă circumscripție decît cea pentru care a a fost colectată lista, au fost înscriși de mai multe ori aceeași alegători în diferite liste. Prin urmare, numărul de semnături declarate nevalabile a dus la diminuarea numărului de semnături sub 15.000 de semnături. Și respectiv, conform articolului 139, alineatul 1 și 2 din Codul Electoral, pentru a fi înregistrați la CEC, toți candidații trebuie să depună de la 15.000 pînă la 25.000 de semnături, colectate din cel puțin jumătate din unitățile administrativ teritoriale de nivelul al doilea, din Republica Moldova. Candidatul respectiv la funcția de președinte nu a repectat această condiție stabilită de Codul Electoral”, a precizat secretara CEC.

Spre final, Dana Muntean a ținut să amintească că instituția pe care o reprezintă a constatat în ultimele zile că a devenit ţinta mai multor atacuri de denigrare a imaginii, sursa acestora fiind politicul. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale spun că înţeleg care este miza acestor declarații fără de argumente, dar subliniază totodată că nu intră în polemici cu caracter politic, întrucît misiunea principală este de a asigura buna organizare şi desfăşurare a alegerilor, dar nu implicarea în jocuri politice.


Preluat de la: Noi.md