Sebastian Burduja – ministrul Energiei – a salutat semnarea contractului de livrare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, între OMV Petrom și compania de stat din Republica Moldova, Energocom SA.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, acest contract prevede furnizarea de gaze naturale timp de trei ani către punctul virtual de tranzacționare (VTP) din România, cu destinația finală Republica Moldova.
Gazele vor proveni din zăcământul offshore Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră și primul proiect de mare adâncime al României, cu rezerve estimate la cel puțin 100 de miliarde de metri cubi.
„Resursele din Marea Neagră sunt un avantaj strategic pentru noi și o responsabilitate față de vecinii și frații noștri. Am spus mereu că Neptun Deep este despre solidaritate, despre viitorul energetic comun al regiunii. Semnarea acestui contract demonstrează că România nu doar promite, ci livrează – resurse, siguranță și încredere”, a precizat Sevastian Burduja, ministrul Energiei.
Totodată, Sebastian Burduja a specificat că România ajută Republica Moldova cu „stabilitate, cu predictibilitate și cu o viziune comună”
„Ajutăm Republica Moldova cu gaze, cu stabilitate, cu predictibilitate și cu o viziune comună. Prin această livrare de gaze către Republica Moldova, România confirmă rolul său de furnizor de securitate energetică în regiune. Este o misiune pe care ne-o asumăm cu responsabilitate, conștienți că stabilitatea energetică este fundamentul unei economii funcționale și al unui stat puternic”, a declarat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a mai spus că este vorba de o cantitate mai mică de 1% din totalul rezervelor minime confirmate în perimetrul Neptun Deep.
Proiectul Neptun Deep este cel mai amplu proiect de exploatare a gazelor naturale offshore din Marea Neagră și primul de mare adâncime din România. Co-dezvoltat de Romgaz și OMV Petrom, Neptun Deep are rezerve estimate la minim 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele volume comerciale sunt așteptate în 2027, iar acest contract semnat cu Energocom SA devine primul pas concret de valorificare regională a acestei resurse strategice.
Citește și:
Ilie Bolojan a primit la Cotroceni o fostă ostatică HAMAS cu cetățenie israeliano-română
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare.
Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole …
vezi toate
articolelePreluat de la: Timpul.md