Şcolile şi grădiniţele, deschise. Consilierii municipali au aprobat proiectul după patru ore de dezbateri

După mai mult de patru ore de dezbateri, consilierii municipali au aprobat proiectul privind redeschiderea grădiniţelor şi şcolilor din Chişinău. Unii consilieri locali că o asemenea decizie trebuie să fie luată de primarul Capitalei. Într-un final, proiectul a fost votat de 41 de consilieri. Reprezentanţii Partidului „Forţa Nouă” şi a Partidului Politic „Şor” s-au abţinut, iar liberalii nu au participat la vot.

La şedinţa CMC, viceprimarul Angela Cutasevici a anunţat că toate grădiniţele şi şcolile din municipiu au fost verificate, dintre care majoritatea sunt gata să îşi reia activitatea. Excepţie fac trei şcoli din suburbii, care urmează a fi verificate încă odată şi grădiniţa creşă numărul 54, care nu are suficienţi angajaţi. Angela Cutasevici a mai menţionat că instituţiile de învăţământ sunt dotate cu produse sanitare, iar rezervele sunt suficiente pentru două luni. Pentru început, grădiniţele vor fi frecventate doar de copiii din grupele pregătitoare, iar managerii şcolilor au decis modul în care va fi organizat procesul educaţional lecţiile.

Totodată, în cazul şcolilor, modalitatea de alimentare a copiilor a fost modificată.

„Perioada de până la 1-7, copiii nu vor fi alimentaţi în instituţii. Începând cu data de 7 se va iniţia procesul de alimentare prin oferirea produselor alimentare la pachet. Ulterior, sperăm noi că timp de două săptămâni, încet, încet să revenim la alimentaţia normală a copiilor în instituţii.”, afirmat reprezentantul ANSA, Eugeniu Straistă.

Consilierii municipali s-au interesat cum vor respectate măsurile de siguranţă de către profesori. Asta deşi mulţi dintre ei nu purtau mască la şedinţă sau o purtau incorect.

„Să ne imaginăm că, într-o clasă, s-a îmbolnăvit cineva, elev, copil, nu contează şi s-a descoperit că învăţătorul nu avea mască sau o purta pe barbă. Iată, ce se întâmplă? Eu vreau să înţeleg foarte clar unde duce toată treaba asta.”, a spus consilierul PL, Ion Cebanu.

„Vă daţi bine seama că în medicină, în toate domeniile n-a fost pedepsit niciun cetăţean sau om că a pus masca iată cum o aveţi şi dumneavoastră. Niciun preşedinte… Eu sunt sigură că colegii mei profesorii vor respecta toate recomandările.”, a menționat viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici.

Unii consilieri nu au vrut să aprobe proiectul, aşa că discuţiile au durat câteva ore.

„Această decizie este una băgată nouă pe gât pentru a pune pe responsabilitatea noastră redeschiderea şcolilor, închiderea şcolilor, dacă va fi cazul şi aşa mai departe.”, a spus consilierul PAS, Vasile Grădinaru.

„Nu putem noi decide în niciun fel, pentru că nu suntem noi doctori, nu suntem noi specialişti să spunem cum trebuie să fie asigurată sănătatea publică.”, a afirmat consilierul Partidul „Forţa Nouă”, Sergiu Tofilat.

„O parte din consilierii municipali nu au idee ce este un copil, cum să-i acoperi timpul lui, ca să nu stea toată ziua în telefon, dar, de aici, se expune.”, a menționat consilierul PSRM, Dinari Cojocaru.

În aceste condiţii, viceprimarul Ilie Ceban i-a atenționat că, în lipsa unei decizii, şcolile şi grădiniţele ar putea rămâne închise.

Şi primarul Ion Ceban a reacţionat pe pagina de Facebook, unde a menţionat că unii aleşi locali s-au dat în spectacol şi au făcut PR politic. Pe de altă parte, edilul le-a mulţumit consilierilor PSRM şi ai Platformei DA pentru susţinere.

„Procesul, deschiderea şcolilor şi grădiniţelor o ia fondatorul. Astăzi noi suntem în situaţia când, dacă nu deschidem grădiniţele şi şcolile, înseamnă că nu vom avea un cadru legal şi şcolile nu vor fi deschise.”, a comunicat viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban.

Instituţiile de învăţământ au fost închise în martie, din cauza noului coronavirus. De atunci, copiii n-au mai mers la grădiniţe, iar elevii au învăţat online.

CITEȘTE ȘI: Ion Ceban: ”Îmi voi asuma personal responsabilitatea ca școlile și grădinițele să fie redeschise de mâine”


Preluat de la: Publika.md