În al doilea rînd, potrivit experților asociației de profil, exportatorii au rămas fără stocurile de miez de nucă, pe care le formaseră pentru vînzare în ajunul sărbătorilor de iarnă. Prin urmare, aceștia sînt interesați de o reaprovizionare sistematică a resurselor de marfă pentru vînzare în luna februarie, pe măsură ce se primesc comenzi din partea contrapărților din UE. În pofida livrărilor de nuci americane pe piața de nuci din UE, există în continuare o cerere pentru nucile din Europa de Est. În același timp, există și ofertă. În special, în Moldova, fermele mici și persoanele fizice (care au recoltat nuci din fîșiile forestiere) au început să ofere mai activ miez de nucă spre vînzare.
Calitatea acestor produse este neomogenă. Prin urmare, în ciuda cererii ridicate de nuci din partea exportatorilor, din motiv de precauție, cumpărătorii intermediari nu se grăbesc să crească prețurile de achiziție. În același timp, potrivit monitorizării EastFruit, intervalul prețurilor la miezul de nucă s-a redus și a atins limita superioară – 90-100 lei/kg (5,07-5,73 dolari/kg). Acesta este cu 23-25% mai mare decît prețul miezului de nucă din ianuarie anul trecut, dar cu 10-20% mai mic decît în aceeași perioadă din 2020-21.
Ținînd cont de contactele intense cu cumpărătorii europeni, care sînt interesați chiar și de contractarea nucilor din recolta următoare, niciunul dintre producătorii și exportatorii de nuci din Moldova nu se îndoiește de perspectiva vînzării la un preț bun a volumelor rămase de miez de nucă din anul trecut.
Preluat de la: Noi.md