Scandalul cerealelor din Ucraina: Bucureștiul a comunicat Kievului măsurile pe care le-a luat

După ce câteva țări au suspendat importul de cererale din Ucraina, a venit timpul României să reacționeze. Poziția Bucureștiului nu este însă la fel de tranșantă ca în cazul Poloniei sau Slovaciei. 

După presiunile făcute de fermierii români, autoritățile responsabile de la București au decis să sigileze și să monitorizeze mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care tranzitează România. De asemenea, va face controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din țara vecină. Aceste măsuri nu înseamnă, nicidecum, interzicera importului de cereale din Ucraina și nici tranzitul acestora. 

Despre astea, ministrul Agriculturii de la București, Petre Daea, i-a comunicat omologului său din Ucraina, Mikola Solski. De altfel, cei doi oficiali se vor întâlni vineri, la București. 

Uniunea Europeană pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările care se învecinează cu Ucraina și intenționează să introducă restricții la importurile de cereale ucrainene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Reuters.

Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a celor 27 de state membre UE, va lua ceea ce a descris drept „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale și semințe oleaginoase – în special grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță.

 


Preluat de la: Publika.md