Evenimentele s-au dezvoltat după cum urmează. Mai întîi, un anume „activist de stînga” a dat buzna în sala în care vorbea Viktor Orban și a încercat să-l atace pe premierul ungar pentru a-i perturba discursul. În același timp, el striga, cerînd lui Orban să recunoască „cît de mult a primit de la Putin și Xi Jinping pentru că a trădat Ungaria și Uniunea Europeană”.
Provocatorul a fost imediat prins și scos de ofițerii de securitate. Premierul ungar și-a întrerupt scurt discursul, așteptînd pînă cînd activistul a fost scos din sală și țipetele s-au potolit, după care și-a continuat discursul, care a durat o oră și jumătate.
După acest moment, Viktor Orban de parcă s-a schimbat cardinal. El și-a continuat discursul și s-a adresat președintei Parlamentului European, Ursula von der Leyen, spunînd că războiul din Ucraina a fost pierdut demult, iar ceea ce se întîmplă acolo acum a devenit doar o afacere pentru unii politicieni occidentali, dar pentru Ungaria e vorba de vieți omenești, și țara sa vrea normalizarea relațiilor cu Federația Rusă.
„Țara mea va avea gaz ieftin”, a spus Viktor Orban.
În calitate de șef de guvern și președinte al Consiliului UE, Viktor Orbán a prezentat Parlamentului European reînnoit prioritățile președinției țării sale la Consiliul UE. El a menționat că, dacă nu există niciun răspuns la numeroasele provocări actuale, „Europa poate muri”.
Potrivit premierului ungar, UE „trebuie să se schimbe”, deoarece această organizație trece prin „cea mai dificilă perioadă” din istoria sa modernă, referinduse la acțiunile militare în Ucraina și Orientul Mijlociu. El a menționat că „orice conflict poate escalada”, iar la aceasta se adaugă criza migrației, care ar putea „exploda sistemul Schengen”.
Ca răspuns la acuzațiile șefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a transforma Ungaria într-o „scapă pentru interferența străină”, Orban a anunțat cifrele actuale.
„Președintele Comisiei Europene a menționat numărul de ruși care lucrează în Ungaria. Ipocrizie curata! Anul trecut am emis 3 mii de vize de muncă, ceea ce a adus numărul total de ruși care lucrează la noi la 7 mii de oameni. Doamna von der Leyen este germană. Ce ziceți de Germania, frau von der Leyen? 300 de mii de ruși lucrează în Germania! Și încă mai îndrăznți să-mi reproșați ceva? Stimata doamna Perez! 100 de mii de ruși lucrează în Spania. Și iarăși e vina mea? În Franța sînt 60 de mii de ruși. Cu toții criticați Ungaria? Pentru 7 mii de ruși? Credeți că este corect?” a mai spus Viktor Orban.
Liderul ungar a remarcat că în Parlamentul European, fiecare participant la întîlniri reprezintă interesele țării sale, dar ceea ce se întîmplă în clădirea Parlamentului European nu are de fapt nimic de-a face cu interesele statelor.
Premierul ungar a spus că nu va înceta să apere interesele țării sale contrar cursului Occidentului.
După ce Orban și-a încheiat discursul, unii europarlamentari s-au ridicat de pe scaune și au început să aplaude. Acest lucru se datorează probabil faptului că Orban și-a permis să spună ceea ce gîndeau mulți reprezentanți ai statelor europene. S-au gîndit, dar le-a fost frică să-l spună.
După ce șefa Parlamentului European, Ursula von der Leyen, nu a putut să-i răspundă lui Viktor Orban, deputații au început să cînte melodia „Bella Ciao”, care era interpretată de partizani italieni în timpul luptelor împotriva Germaniei naziste.
Preluat de la: Noi.md