Scăderea producției de porumb și rapiță în România și Ucraina aduce creșteri de prețuri pe piața din Moldova

Această scădere afectează în special România, unde producția de porumb a scăzut cu 2,3 milioane de tone, ajungînd la 8,7 milioane de tone, o reducere de aproximativ 30% față de anul trecut. Randamentele așteptate sînt alarmant de mici, între 2-4 t/ha pentru cîmpurile irigate și sub 1 t/ha pe cele neirigate, scrie Bani.md.

Ucraina, de asemenea, se confruntă cu o scădere considerabilă a producției de porumb, estimată la 27,2 milioane de tone, cu 5,3 milioane de tone mai puțin decît anul trecut.

În contrast, prețul porumbului la Constanța a scăzut, reflectînd o cerere în diminuare și o înlocuire a porumbului cu grîu furajer, valorile scăzînd de la 185 EUR/tonă la 176 EUR/tonă.

Prețurile la rapiță au înregistrat, de asemenea, scăderi semnificative în Moldova, cu o reducere de 12% în ultimele două săptămîni, ajungînd la 7 600 – 8 500 lei/tonă. Aceasta se datorează scăderii cererii, în special după ce volumele necesare pentru încărcare pe barje au fost deja contractate. În Ucraina, producția de rapiță a scăzut și ea, fiind estimată la 3,4 milioane de tone, cu un randament mai mic decît în 2023.

Această situație complexă pe piețele de cereale din regiune subliniază impactul schimbărilor climatice și al cererii globale, creînd o presiune suplimentară asupra prețurilor și a accesibilității produselor agricole în Moldova.


Preluat de la: Noi.md