Scăderea numărului populației influențează negativ dezvoltarea economică a țării

În ultimii patru ani, Republica Moldova a înregistrat cel mai negativ spor natural. În 2019, s-au născut 32.423 de copii, iar anul trecut numărul a scăzut la 24.000.

Aceste date îngrijorătoare sînt influențate și de rata foarte scăzută a fertilității, a afirmat cercetătoarea Centrului de Cercetări Demografice, Olga Poalelungi.

„Rata de fertilitate într-adevăr este foarte mică la noi, 1,69, în comparație cu rata de fertilitate în UE, acolo e 1,46. Avem o anumită oportunitate, dar menținem rata de fertilitate și preîntîmpinăm emigrarea populației tinere, să restabilim echilibrul demografic, să nu fie cădere bruscă, într-un fel să asigurăm o corelare a categoriilor de vîrstă diferită”, a declarat Olga Poalelungi.

„Tot mai puțini copii se nasc, pe cînd rata persoanelor decedate este în creștere din an ce trece cu aproape 16%. Dacă în 2019 au decedat 521 persoane, în 2023 au decedat 534 de persoane”, a declarat Aliona Pînzari.

Scăderea numărului populației Republicii Moldova influențează negativ și dezvoltarea economică a țării, susține analistul economic, Viore Gîrbu. Potrivit lui, țara noastră se confruntă cu lipsa forței de muncă.

„Exodul masiv al populației din R. Moldova care participă în circuitul economic din alte economii și contribuie la dezvoltarea economică a celor economii, acest lucru se produce în detrimentul țării noastre. Toate aceste aspecte sînt foarte importante. Mărimea unei economii este legată de mărimea forței de muncă”, a menționat Viorel Gîrbu.


Preluat de la: Noi.md