Regimurile autoritare din Rusia și China au inundat Twitter – rețeaua socială cea mai populară din SUA – cu campanii constante de mesaje care urmăresc creșterea gradului de nemulțumire și revoltă în rândul populației, arată o analiză realizată de portalul Politico.
Începând cu 30 mai, campania e derulată de mii de utilizatori Twitter, printre care oficiali guvernamentali ruși și chinezi și site-uri media finanțate de aceste guverne. Toți au un comportament comun: postează content care duce la radicalizare și la creșterea neîncrederii în autoritățile americane, pe fondul uciderii lui George Floyd de către un polițist.
Experți în dezinfomare consultați de Politico avertizează că aceste campanii derulate de Rusia și China au loc în contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și semnalizează schimbarea comportamentului Chinei, care devine tot mai agresivă și mai îndrăzneață în privința manipulării pe rețelele sociale.
“Rusia face acum ceea ce a făcut dintotdeauna. Dar e pentru prima oară când vedem China implicată total într-o bătălie care nu afectează direct interesele sale”, a declarat Bret Schafer, expert în dezinformare la German Marshall Fund. El avertizează însă că Beijingul încearcă să slăbească poziția administrației Trump, care duce o politică fermă de izolare a Chinei la nivel global.
În doar trei zile, oficiali, diplomați și instituții media din China și Rusia au avut peste 1.200 de postări despre SUA, folosind deseori etichete precum #BlackLivesMatter și #Minneapolis, potrivit unei analize de conținut pe Twitter. Toate aceste postări au fost reluate și viralizate de rețele create special în acest sens.
Scopul acestei campanii? Creșterea neîncrederii în ambele părți ale spectrului politic american și radicalizarea taberelor. În mesajele postate, deseori însoțite de clipuri video neverificate, acești actori digitali din Rusia și China descriu SUA drept o țară pe marginea prăpastiei, un Stat nefuncțional.
Strategie de semănare a neîncrederii a mai fost folosită de Rusia în timpul referendumului pentru independența Cataloniei din 2017 și în campania electorală pentru Parlamentul European din 2019, arată Politico.
Preluat de la: Timpul.md