Rheinmetall va deschide o fabrică de muniţie în Ucraina în cadrul unui proiect comun

Rheinmetall intenţionează să deschidă o fabrică de muniţii în Ucraina, în cadrul unui proiect comun cu un partener ucrainean, a anunţat sâmbătă compania germană din domeniul apărării, care de curând a achiziţionat pachetului majoritar şi la Automecanica Mediaş, potrivit news.ro.
Rheinmetall, unul dintre cei mai mari producători mondiali de obuze de artilerie şi tancuri, a început să îşi intensifice producţia după invazia din 2022 a Rusiei în Ucraina, care se confruntă cu o lipsă acută de muniţie şi ale cărei trupe au fost nevoite în ultimele zile să se retragă din oraşul Avdiivka, devastat şi asaltat de trupele ruse, din estul ţării. Compania germană a semnat sâmbătă, în cadrul Conferinţei de securitate de la Munchen, un memorandum de înţelegere pentru a construi şi opera în comun o nouă fabrică cu un partener ucrainean, pe care nu l-a numit. Fabrica din Ucraina va produce un număr cu şase cifre de gloanţe de calibru 155 mm pe an, a declarat Rheinmetall, dar nu a precizat când va începe producţia sau unde va fi amplasată unitatea. Rheinmetall va deţine 51% din noua companie, iar restul de 49% din acţiuni vor fi deţinute de partenerul ucrainean. Compania germană este deja implicată într-o societate mixtă în Ucraina pentru întreţinerea şi repararea armelor occidentale trimise pentru a ajuta Kievul să se lupte cu Rusia. De asemenea, intenţionează să construiască vehicule blindate în Ucraina.

La începutul acestei luni, Rheinmetall a anunţat că preia o participaţie de 72,5% la Automecanica Mediaş din România, grupul german din industria de apărare estimând că aceasta va avea un potenţial de vânzări anuale de până la 300 de milioane de euro. În urma preluării, compania din România se va numi Rheinmetall Automecanica şi va face parte din reţeaua globală de producţie a grupului german. Rheinmetall este deja prezentă în alte două ţări de pe flancul estic al NATO, Ungaria şi Lituania. Mai mult, în decembrie 2023, România a atribuit Rheinmetall o comandă majoră de apărare aeriană, în valoare de 328 de milioane de euro. De altfel, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 16 februarie, o întrevedere cu Armin Papperger, CEO-ul companiei Rheinmetall AG, în marja Conferinţei de Securitate de la München.  Principala temă de discuţie dintre cei doi oficiali a fost reprezentată de intensificarea cooperării industriale în domeniul apărării, a anunţat MApN.


Preluat de la: Timpul.md