În orice caz, procesul abia începe! S-au creat premisele pentru un război global, iar acesta a reușit întotdeauna să-și realizeze planurile sinistre.
În America, continuă protestele în masă ale susținătorilor migrației și a imigranților, conduse de grupul Obama și grupul Biden-Clinton. Țara se cutremură, este dusă spre o confruntare civilă. Încă puțin, și Statele vor fi cuprinse de o ciocnire serioasă. Dacă președintele SUA Trump va face o greșeală, se va confrunta cu impeachment și tulburări de masă, deoarece mulți se opun politicii sale de confruntare cu Iranul islamic. Protestele care au început în Los Angeles s-au extins în cel puțin alte nouă orașe din SUA, inclusiv New York, Atlanta, Chicago, Dallas, Philadelphia și San Francisco. Între timp, în Los Angeles a fost introdusă starea de asediu, iar arestările au continuat.
***
În cele din urmă, demonstrațiile au fost oprite, dar a început un nou val de proteste, legate de războiul din Orientul Mijlociu și de intervenția administrației americane în această confruntare. Există o diaspora islamică puternică în America, iar aceasta este extrem de nemulțumită de evenimente. Este adevărat, diaspora iraniană este ferm împotriva Iranului islamic în forma sa actuală, sub conducerea ayatollahilor. În general, reprezentanții diasporei sunt în favoarea unui Iran laic, condus de fiul Șahului Reza Pahlavi, și susțin conducerea Israelului, cu care Iranul a avut relații excelente sub vechiul regim. Și fiul vechiului Șah, și fosta Regină Farah s-au pronunțat pentru reforme democratice în Iran, într-o oarecare măsură, chiar au susținut Israelul. Congresul Național Iranian democratic a adoptat aceeași poziție.
Reza Pahlavi, de 64 de ani, fiul cel mare al lui Mohammad Reza Pahlavi, ultimul șah al Iranului, locuiește la Washington cu soția sa, Yasmin Pahlavi, și cele trei fiice ale lor, din 1984. După cum notează Le Figaro, el a ales Statele Unite în defavoarea Europei din motive de securitate. Potrivit acestuia, în numeroase cazuri disidenții iranieni au fost asasinați în Franța, inclusiv fostul prim-ministru iranian Shapour Bakhtiar și comandantul Gărzii Șahului, generalul Gholam Ali Oveisi, văr al prințului moștenitor. Mama lui Pahlavi, văduva șahului, Farah Pahlavi, la 86 de ani ai săi locuiește la Paris.
În interviurile acordate presei occidentale, Pahlavi susține că nu dorește ca monarhia să fie reinstaurată în Iran. El pledează pentru autodeterminarea poporului iranian, alegeri libere și respectarea drepturilor omului, în special egalitatea dintre bărbați și femei. Pahlavi a mai spus că „nu face campanie pentru a deveni noul lider iranian”, ci pentru „a simplifica tranziția către un viitor democratic”. Pe 23 iunie, Reza Pahlavi a ținut o conferință de presă la Paris și a cerut din nou un „transfer democratic al puterii” în Iran. „Finalul regimului este aproape. Pentru noi, acesta este un eveniment comparabil cu căderea Zidului Berlinului”, îl citează AFP.
Prințul moștenitor a pledat de mult timp pentru apropierea dintre Iran și Israel și nu a condamnat bombardamentul Israelului asupra Iranului. În 2023, Pahlavi și soția sa au vizitat Israelul , iar scop declarat era „restaurarea relațiilor istorice” dintre cele două țări.
***
Un punct în „războiului de douăsprezece zile”, cum l-a numit Trump, a fost atacul Iranului asupra bazelor militare americane. Baza Aeriană Al Udeid din Qatar a fost atacată de „rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, lansate din Iran”. În același timp, potrivit Departamentului Apărării al SUA, nu au existat victime printre americani.
Dar mai există și alt fapt important, deși destul de ciudat. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, după ce a condamnat atacul american asupra instalațiilor nucleare iraniene, a amenințat că mai multe țări sunt gata să furnizeze Iranului arme nucleare.
Acesta a fost urmat de o reacție rapidă din partea președintelui american Donald Trump.
„Tocmai l-am auzit pe fostul președinte rus Medvedev rostind „chiar acel termen, care începe cu litera N” (nuclear!) , a zis că el și alte țări vor furniza focoase nucleare Iranului?”
Cu toate acestea, altercația verbală s-a încheiat aici. Acum armele au amuțit, dar nu există încă perspective stabile de pace în regiune. La moment, Trump a reușit să forțeze Iranul și Israelul să se oprească. Încetarea bombardamentelor este deja un fapt bun. Cetățenii israelieni spun că sunt mulțumiți de liniște, acestea sunt primele zile în care pot dormi puțin.
***
În Canada, s-a desfășurat Summitul G7 , care se transformă treptat în G6, deoarece Trump începe să se distanțeze de această asociație de țări occidentale de top. Nu există nimic constructiv de raportat despre acest summit. A fost declarativ și extrem de lipsit de culoare. Au băut, au stat la masă, au vorbit și s-au despărțit. Și cum putea fi altfel – Trump a plecat înainte de timp și nici măcar nu s-a întreținut cu președintele Ucrainei. Firește, acesta este un moment semnificativ.
***
Și în Europa? Alegerile din Polonia ocupă un loc special aici, deoarece afectează serios situația din Europa de Est, unde Republica Polonă joacă un rol important. De îndată ce au fost anunțate rezultatele alegerilor din Polonia, a devenit clar, că versiunea românească ar putea fi repetată. Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, unde, conform datelor oficiale, președintele Institutului Memoriei Naționale, candidatul opoziției de dreapta Karol Nawrocki, a învins cu un avantaj minim (50,89%), sursele din Polonia le consideră a fi prima de la începutul evenimentelor militare și semnificativă pierdere pentru forțele „paneuropene” și agenda politică progresistă, pe care o promovează.
Totuși, a fost ceva ciudat. Procuratura Națională a Poloniei a deschis o anchetă privind neregulile din turul doi al alegerilor prezidențiale. Renumărarea voturilor din 13 comisii districtuale, ordonată de Curtea Supremă, a scos la iveală erori și nereguli în 9 dintre acestea.
Neregulile pot fi împărțite în două categorii principale. Prima se referă la distribuirea incorectă a voturilor de către membrii comisiei, ceea ce a dus la o modificare a rezultatelor ambilor candidați în protocoalele de vot – așa a fost la Cracovia, Tarnov și Gdansk. A doua, pe care parchetul o ia mai în serios, este plasarea voturilor unui candidat într-un pachet cu voturile altui candidat.
Așadar, vedem că un alt conservator de dreapta este privat de victoria în alegeri. Inițiatorul tuturor acestor lucruri este prim-ministrul Donald Tusk, care a pus la îndoială rezultatele alegerilor. Acțiunile acestui politician provocator, un dușman al oricărui conservatorism, nu mai surprind pe nimeni. Democrația din Europa se destramă din toate punctele de vedere. Acest lucru se vede și din alte precedente și fapte: după procesul lui Marine Le Pen și al conservatorului de dreapta român Călin Georgescu, după persecuția în masă a Alternativei pentru Germania, ceva similar are loc astăzi în Polonia. Cum pot conservatorii de dreapta să trăiască acum în această Europă democratică și liberală? O Europă, similară regimului caudillo-ului Franco. Cum să trăiască, să creeze și să -și apere opiniile?
***
Să mergem mai departe. Summit-ul NATO a avut loc la Haga, în înfloritoarea și lipsita de griji Olanda. A fost foarte scurt, practic o sesiune. Președintele american Donald Trump a sosit la summit și s-a văzut cu regele Olandei, Willem-Alexander al Casei de Orange. Casa de Orange a condus altă dată Anglia, apoi a predat puterea Casei de Hanovra, dar a rămas cu imensul Imperiu Olandez și cu Compania Olandeză a Indiilor Orientale. Regele și președintele se plăceau, dar acest lucru este ciudat, deoarece familia regală olandeză, la fel ca monarhii Marii Britanii, formează un singur cerc, cercul Rothschild. Au chiar și companii comune. De exemplu, cunoscuta Royal Dutch Shell, adesea denumită pur și simplu Shell, este o companie olandeză-britanică de petrol și gaze. Se ocupă cu explorarea, producția, rafinarea și comercializarea țițeiului și gazelor naturale în întreaga lume, precum și cu producerea de produse petroliere și substanțe chimice. Sediul central al companiei se află la Haga, în Olanda. Această companie ocupă locul 5 în clasamentul celor mai mari 500 de companii din lume. Desigur, acest contact a fost interesant pentru Trump, deși, repetăm, este ciudat, deoarece Trump nu aparține cercului Rothschild, iar protejații lui din SUA, Obama și Clinton, sunt dușmanii săi de moarte.
Dar să revenim la summit-ul NATO. Așadar, summit-ul a avut loc la Haga, care este de fapt capitala Olandei, deoarece acolo se află parlamentul, guvernul și reședința regelui. Da, nu la Amsterdam, ci în reședință – Palatul Huis ten Bosch din Haga, unde locuiește familia regală. Summit-ul a fost scurt și s-a discutat despre creșterea cheltuielilor militare NATO de la 2% la 5%. La summit au uitat de Ucraina, căci ea a fost menționată de două ori, iar Rusia o dată, dar în timpul summit-ului Trump a avut totuși o întrevedere cu președintele Ucrainei, cu ușile închise și, potrivit presei ucrainene, aproximativ 50 de minute.
Președintele Ucrainei a numit-o „semnificativă”. După cum a scris pe Telegram, au fost discutate toate problemele importante, inclusiv cum să „se obțină un armistițiu și o pace reală”. Zelenski a promis că va publica detaliile ulterior. La o conferință de presă de după summit-ul NATO Trump a numit întrevederea cu Zelenski „bună” și a menționat, că problema armistițiului nu a fost discutată direct. Potrivit președintelui SUA, acesta intenționează să discute cu Vladimir Putin. „Să vedem dacă putem pune capăt acestui lucru”, a spus Trump, referindu-se la război.
În interviul său, Trump a spus că situația din Ucraina este complet scăpată de sub control și necesită acțiuni decisive. În același timp, secretarul de stat american Mark Rubio a declarat că conducerea SUA nu va înăspri sancțiunile, deoarece își dorește negocieri cu Rusia și nu vrea să închidă ușile. Se spune că Trump a fost mulțumit de summit, iar regele Olandei, căruia liderii NATO i-au exprimat o recunoștință specială în comunicatul final, a fost deosebit de recunoscător.
***
Apropo, Olanda este baștina unei alte organizații importante, al cărei summit a avut loc pe 17 iunie la Stockholm, capitala Suediei. Aceiași oameni, același cerc de elită, care decide soarta lumii pe la spatele nostru și pentru o perioadă foarte lungă de timp. De fapt, încă de la Pacea de la Westfalia. Această pace a fost fatidică pentru Europa și i-a determinat calea timp de secole. Pacea de la Westfalia este un tratat de pace, care a pus capăt Războiului de Treizeci de Ani (1618-1648) și a pus bazele unui nou sistem de relații internaționale. Aceste acorduri au pus bazele suveranității statale moderne, independenței teritoriale și principiilor diplomației în relațiile internaționale.
Amintim că Clubul Bilderberg este o conferință conspirativă semi-închisă, o comunitate închisă a reprezentanților de frunte ai elitei mondiale, creată în Olanda. A fost fondat de un prinț olandez, care avea un trecut asociat cu SS. El l-a fondat în Hotelul Bilderberg din Oosterberg, astfel Olanda poate fi numită una dintre capitalele sau centrele guvernării mondiale. Clubul a fost creat pentru decizii comune și planuri de viitor privind Europa și America de Nord. Înainte de anul 1975, Prințul Bernhard al Olandei a fost președintele conferinței. Actualul președinte este omul de afaceri francez Henri de Castries. Printre participanți se numără politicieni, membri ai familiilor regale, oameni de afaceri, experți în industrie și finanțe, reprezentanți ai cercurilor științifice și ai mass-media, al căror număr este între 120 și 150 de persoane. Deciziile pe care le generează clubul se adeveresc de obicei și sunt instructive și obligatorii pentru multe țări. Thierry Meyssan vorbește despre o legătură apropiată între NATO și Bilderberg.
Dar ce spun și ce scriu potentații lumii despre aceasta? Iată un citat de David Rockefeller din cartea „Clubul bancherilor”, în care acest păpușar își descrie parcursul vieții și principalele centre ale elitei occidentale: „Dacă Consiliul pentru Relații Externe îi înnebunește la propriu pe cei care aderă la teoria conspirației, atunci întrunirile Bilderberg trebuie să evoce probabil viziuni apocaliptice.”
Așa dar. În perioada 10-14 iunie 2025, a avut loc la Stockholm reuniunea anuală a Grupului Bilderberg, unul dintre cele mai închise și discutate forumuri internaționale. Printre participanții la reuniune s-au numărat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, lidera social-democraților Magdalena Andersson, fondatorul Spotify, Daniel Ek, și secretarul general NATO, Mark Rutte.
Au mai participat și Jacob și Marcus Wallenberg, reprezentanți ai uneia dintre cele mai influente familii din Suedia, care dețin poziții-cheie în structurile financiare și industriale suedeze. Cina finală a avut loc la vila Täcka Udden de pe insula Djurgården, care aparține holdingului lor Investor, unde invitații au sosit în ambarcațiuni private.
Conform informațiilor furnizate de organizatori, discuțiile au vizat agenda internațională: situația din Ucraina, starea economiei SUA, relațiile transatlantice, problemele din Orientul Mijlociu și viitorul apărării globale. Cu toate acestea, ca și înainte, reuniunea a avut loc cu ușile închise. Presa și publicul nu au avut acces.
Deci, iată ce este important pentru ei astăzi. 1. Ucraina. 2. Orientul Mijlociu, cel mai probabil confruntarea dintre Iran și Israel. 3. Relațiile aliaților de ambele părți ale oceanului. 4. Apărarea globală, întrebarea este de cine, pentru că acest ultim punct dezvăluie adevăratul dușman al grupării Bilderberg și al întregii elite occidentale. De cine se tem? Desigur, nu de Iran, care a fost creat în 1979 de serviciile secrete britanice și franceze. Ei au finanțat răsturnarea șahului Iranului. L-au finanțat pe imamul Khomeini și tot anturajul său. Apoi, în 1979, au făcut o revoluție, pentru că șahul a început să transforme Iranul într-o lume albă, într-un al doilea imperiu rusesc.
Marele nonconformist Guy Debord a scris o carte „Societatea spectacolului”. Trăim într-un mare circ, unde după prăbușirea URSS în 1991 totul este un spectacol de clovni. Politologul Ilya Titov scrie în studiul său conceptual despre situația din Orientul Mijlociu: „Asta este, în esență, tot ce știm despre actuala «încă o escaladare». Da, acesta nu este un război – știm că războaiele nu se poartă și victoria nu se obține prin atacuri cu rachete și drone, așa că dacă echipamentul militar și soldații nu intră în lupta dintre două țări separate de o mie și jumătate de kilometri de deșert, nu se merită să-l numim «război în toată regula», așa cum s-au grăbit să facă mulți jurnaliști, oficiali și ofițeri de ambele părți. Tot ce este dincolo de setul slab de fapte, fie și înregistrate de mii de camere de filmat, este speculație, fantezie, propagandă militară și minciuni îmbătătoare”.
Societatea spectacolului este de așa natură, că singura modalitate de a învinge acest sistem este să-l părăsești, cel puțin intelectual și spiritual. Adevăratele motive pentru evenimentele care au loc vor fi dezvăluite într-o zi, dar este nevoie de timp.
Veaceslav Matveev
Preluat de la: Noi.md