Reuniunea de la Ankara: „Turcia și Grecia nu au probleme de nerezolvat”

El a spus, citat de Anadolu, că ambele țări sînt unite în opinia că organizațiile teroriste nu trebuie să existe în viitorul regiunii.

Vorbind despre problema Ciprului și despre implicarea Turciei în Grecia, Erdoğan a declarat că „ne așteptăm ca atmosfera pozitivă din relațiile noastre să contribuie la realizarea drepturilor minorității turce și ale compatrioților noștri din Grecia. Este important să se găsească o soluție justă și durabilă la problema cipriotă, bazată pe realitățile insulei. Un astfel de pas va consolida stabilitatea și pacea în întreaga noastră regiune”. Liderul turc și-a exprimat încrederea că acest pas va consolida stabilitatea și pacea în regiune.

Referindu-se la relațiile economice dintre cele două țări, președintele turc a remarcat evoluțiile pozitive în această direcție: „Lucrăm în direcția creșterii volumului comerțului bilateral de la 6 miliarde de dolari la 10 miliarde de dolari. Acordul privind înființarea unui consiliu comun de afaceri semnat între Consiliul nostru pentru Relații Economice Externe și Asociația Camerelor de Comerț din Grecia va contribui în mare măsură la eforturile noastre…”…

Președintele turc s-a referit la situația din Fîșia Gaza. El a subliniat că Ankara va continua contactele diplomatice intensive pentru a „obliga” Israelul să înceteze focul în Gaza. „Comunitatea internațională, în special țările occidentale, ar trebui să își ridice mai tare vocile de protest pe fondul uciderii a peste 35.000 de civili palestinieni nevinovați”, a spus el.

Erdogan a declarat că Hamas nu este o organizație teroristă: „Hamas este o organizație de rezistență ale cărei pămînturi au fost ocupate din 1947 și care își apără pămînturile de ocupație. Eu nu consider Hamas o organizație teroristă, dimpotrivă, consider că membrii Hamas sînt oameni care luptă pentru a-și apăra pămîntul și poporul”.

„Rezoluția Adunării Generale a ONU privind statutul de membru cu drepturi depline al Palestinei a arătat că cheia unei soluții de durată este crearea unui stat palestinian independent, suveran și contiguu din punct de vedere teritorial în interiorul granițelor din 1967, cu capitala în Ierusalimul de Est”.

La rândul său, Mitsotakis a declarat că înțelegerea reciprocă dintre Grecia și Turcia este în creștere și că relațiile dintre cele două țări se dezvoltă în mod constant „într-un mod mai pozitiv”. Investițiile au crescut, a spus el, iar cooperarea în domeniile economiei și investițiile se dezvoltă pe zi ce trece. El a reamintit că oamenii de afaceri turci și greci au avut întâlniri importante în luna martie.

În ceea ce privește procesul de aderare a Turciei la UE, Mitsotakis a adăugat: „Grecia continuă să sprijine procesul de aderare a Turciei la UE în ciuda dificultăților existente, cu condiția, desigur, ca aceasta să fie inclusă în acquis-ul european.” El a menționat că, în ciuda divergențelor dintre Turcia și Grecia, acestea au dovedit că, chiar și în această etapă, sînt deschise la cooperare pe o bază reciproc avantajoasă și a precizat că cele două țări au convenit să dezvolte în continuare cooperarea în domeniul protecției civile.

El a reamintit că datorită întîlnirilor între miniștrii de externe ai Greciei și Turciei au fost făcuți pași foarte pozitivi. Kyriakos Mitsotakis a remarcat cu satisfacție faptul că următoarea reuniune a Consiliului de cooperare la nivel înalt (HLCC) va avea loc la Ankara în cursul acestui an.


Preluat de la: Noi.md