NASA a confiscat acest obiect pentru a investiga dacă este vorba de adevărat deșeuri eliberate de Stația Spațială Internațională.
Obiectul, care cîntărește aproximativ un kilogram, a lovit casa lui Alejandro Otero din Naples cu cîteva săptămîni în urmă. Otero nu era acasă în acel moment, dar fiul său era prezent. Camera de supraveghere din casă a înregistrat incidentul la ora 14:34, ora locală, pe 8 martie. Acesta corespunde aproape cu momentul în care Comandamentul Spațial al SUA a detectat reintrarea în atmosfera Pămîntului a unei bucăți de deșeu spațial de pe Stația Spațială Internațională. La acea vreme, obiectul se deplasa deasupra Golfului Mexic, îndreptîndu-se spre sud-vestul Floridei, scrie Ars Technica.
NASA a confiscat obiectul pentru a confirma dacă a venit de la Stația Spațială Internațională. Otero a menționat într-o postare pe X (Twitter) că așteaptă să fie contactat de autoritățile responsabile pentru a stabili valoarea pagubei provocate casei. Cu toate acestea, obținerea unei compensații ar putea fi un proces complicat pentru el. Conform lui Michelle Hanlon, director executiv al Centrului pentru Drept Aerospațial și Spațial de la Universitatea Mississippi, dacă obiectul aparține NASA, Otero sau compania sa de asigurări ar putea da în judecată guvernul federal al SUA. Totuși, este posibil ca acest fragment să aparțină unei alte țări. „Va fi și mai interesant dacă se dovedește că acest material nu provine din Statele Unite. Dacă un obiect spațial creat de om, care a fost lansat în spațiu de o altă țară, provoacă pagube pe Pămînt, acea țară va fi absolut responsabilă față de proprietarul casei pentru daunele cauzate”, a declarat ea.
Se știe că bateriile eliberate de ISS aparțineau NASA, dar au fost atașate unei structuri de suport lansate de Agenția Spațială Japoneză. Dacă NASA confirmă că obiectul care a căzut în casa lui Otero luna trecută a venit de pe ISS, acest incident se va alătura listei cunoscute de cazuri în care obiecte spațiale căzute din orbită au cauzat daune proprietăților. Este interesant de remarcat că reprezentanții NASA au exclus posibilitatea ca să fie cauzate vreo pagubă. Agenția a subliniat că deșeurile ar trebui să reintre în atmosferă fără a provoca efecte negative. Cu toate acestea, experții nu au fost de acord cu această poziție și au avertizat că 20-40% din masa unui obiect mare ajunge în cele din urmă pe Pămînt.
Amintim că suportul pentru baterii al sistemului de alimentare al stației spațiale, care cîntărește peste 2,6 tone metrice (aproximativ dublul greutății unui frigider de bucătărie standard), a fost cel mai masiv obiect care a fost vreodată aruncat de pe Stația Spațială Internațională. Acesta a fost eliminat în martie 2021 pentru a face loc pe stație. Fără niciun propulsor propriu, bateriile au plutește în orbită timp de trei ani, pînă cînd rezistența aerodinamică a tras în cele din urmă suportul înapoi în atmosferă.
Preluat de la: Noi.md