Recunoştinţă peste timp: Irlanda a donat aproape 3 milioane de dolari pentru urmaşii tribului Choctaw din Statele Unite, ca ajutor în lupta cu pandemia de coronavirus. Gestul vine după ce în anul 1847, tribul amerindian, care avea pe atunci o populaţie de aproximativ 22 de mii de membri, a donat 170 de dolari Irlandei, ţară ce traversa o perioadă extrem de dificilă din cauza foametei. Donaţia de atunci era cu atât mai impresionantă cu cât tribul Choctaw era unul extrem de sărac.
”Este minunat. Este un simbol al speranței și recunoștinței. Membrii tribului nostru au trimis atunci un ajutor de 170 de dolari pentru poporul irlandez. Este dureros pentru ei să-și amintească prin ce au trecut. Sper că vom continua aceste acte”, a declarat Gary BATTON, șeful națiunii Choctaw.
”Mi se pare minunat să văd că irlandezii ajută familiile membrilor comunității tribului”, a spus John Romero,
donator.
Tribul Choctaw nu mai există în prezent, iar urmaşii săi fac acum parte din naţiunea Navajo şi din Rezervaţia Hopi, foarte afectate de pandemie, cu aproape 3000 de cazuri şi peste 70 de decese. Cauzele sunt lipsa resurselor, asistenţa medicală limitată şi sărăcia.
Donaţia făcută Irlandei în 1847 nu a fost uitată niciodată, iar legăturile statului european cu urmaşii tribului amerindian au continuat de-a lungul timpului. Foametea din secolul 19 din Irlanda a fost prima criză umanitară din perioada moderna.
Efectele au fost devastatoare: peste un milion de morţi şi peste un milion de emigranţi, ceea ce a redus populaţia Irlandei cu un sfert în mai puţin de 5 ani.
Preluat de la: Publika.md