Reacția CEC la cazul buletinelor de vot găsite la groapa de gunoi din Ștefan Vodă

Comisia Electorală Centrală vine cu o explicație referitor la cazul buletinelor de vot găsite la o gunoiște din raionul Ștefan Vodă.

În comunicat se arată că declarațiile precum că acestea trebuiai să ajungă la CEC și păstrate trei ani în arhivă sunt eronate și contravin normelor legale.

„În conformitate cu prevederile legislației electorale, cu referire la păstrarea documentelor electorale, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri se remit instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral de circumscripţie şi se păstrează 6 luni de la data confirmării legalităţii alegerilor.

După expirarea acestui termen, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate, precum şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri remise instanţei de judecată se nimicesc.

Recent, Comisia Electorală Centrală a făcut un demers în adresa instanțelor de judecată prin care a reamintit despre dispozițiile Codului electoral în acest sens.

Astfel, declarațiile precum că buletinele de vot trebuiau transmise spre păstrare Comisiei Electorale Centrale pentru o perioadă de 3 ani, sunt eronate și contravin normelor legale.

Subsecvent, atenționăm că un buletin de vot utilizat la un scrutin, nu poate fi folosit la alte alegeri.”, se arată în comunicat.

Totodată CEC a menționat că va sesiza Consiliul Suprem al magistraturii pentru a investiga situația creată și a aprecia modul în care au fost realizate atribuțiile ce-i revin Judecătoriei Ștefan Vodă privind executarea prevederilor Codului electoral, în parte de ce ține de nimicirea documentelor electorale.


Preluat de la: Publika.md