Un oficial ucrainean a anunțat că trupele ruse au detonat duminică podul Krasna din regiunea estică Luhansk, într-o aparentă încercare de a împiedica forțele ucrainene să avanseze, relatează libertatea.ro.
În același timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Kremlinul este pregătit să negocieze dacă Occidentul „ține cont pe deplin de interesele” Rusiei.
Mikhailo Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus însă că negocierile cu Rusia sunt o „pierdere de timp”.
Rusia anunță că a recuperat dronele care au atacat flota Mării Negre în Crimeea
Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a recuperat și a analizat epavele dronelor folosite pentru a ataca sâmbătă navele flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea, relatează Reuters.
Ministerul a spus că analiza sa a arătat că dronele au fost echipate cu module de navigație fabricate în Canada pentru un atac despre care a spus că a fost efectuat de Ucraina sub conducere britanică, o afirmație pe care Marea Britanie a negat-o.
„Conform rezultatelor informațiilor recuperate din memoria receptorului de navigație, s-a stabilit că lansarea dronelor maritime s-a efectuat de pe litoral, în apropierea orașului Odesa”, potrivit unui comunicat al ministerului.
Pod cheie din regiunea Luhansk, aruncat în aer de trupele ruse
Un oficial ucrainean a anunțat că trupele ruse au detonat duminică podul Krasna din regiunea estică Luhansk, într-o aparentă încercare de a împiedica forțele ucrainene să avanseze, informează Sky News. Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a afirmat că forțele ruse se „tem” că ucrainenii sunt „foarte aproape”, în contextul în care contraofensiva din regiune a trupelor Kievului continuă.
Rusia anunţă că este pregătită pentru negocieri
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Kremlinul este pregătit să negocieze dacă Occidentul „ține cont pe deplin de interesele” Rusiei, informează Sky News, care preia RIA Novosti.
El a declarat că liderii occidentali vor trebui, de asemenea, să ofere „unele abordări serioase care vor contribui la dezamorsarea tensiunilor”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut comentarii similare astăzi, afirmând că Vladimir Putin și Joe Biden ar putea „discuta despre garanțiile de securitate ale Rusiei”, dar că astfel de discuții ar necesita disponibilitatea SUA de a reveni la „starea din decembrie-ianuarie”.
În decembrie, Kremlinul ceruse ca NATO să nu se extindă și să renunțe la orice activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi al altor state din Europa de Est și din Asia Centrală. Acest lucru a fost respins de SUA și NATO la momentul respectiv.
Luna viitoare, la summitul G20 al celor mai mari economii ale lumii vor participa atât Putin, cât și Biden.
Potrivit Politico, oficialii americani fac eforturi pentru a se asigura că cei doi lideri nu își vor intersecta drumurile.
Trupele ruse au respins atacurile ucrainenilor din regiunile Harkov, Herson şi Luhansk
Armata rusă a respins atacurile forțelor ucrainene în regiunile Harkov, Herson și Luhansk, au anunțat duminică agențiile de presă rusești, care au citat Ministerul Apărării, potrivit The Guardian, care preia Reuters.
Ministerul a precizat că artileria ucraineană a tras focuri de armă în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, dar că situația radiațiilor a rămas normală, potrivit TASS. Informaţiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate de Reuters.
Preluat de la: Publika.md