Răutatea îmbătrânește creierul. Datele unui studiu realizat în 25 de ani de către cercetătorii de la Universitatea din Geneva

Ostilitatea, lipsa de empatie și de încredere în ceilalți manifestate în tinerețe diminuează facultațile cognitive.În timp, situatia se agraveaza, avertizeaza neurologii.

Studiul a fost efectuat de Universitatea din Geneva pe 3.000 de persoane care la începutul cercetarii aveau varsta de 25 de ani, in medie. Un chestionar initial a evidentiat trasaturile de personalitate ale participantilor, trasaturi care au fost reevaluate periodic, potrivit neurology.org, citează ziare.com.

După un sfert de secol, participanţii la studiu au fost testaţi pentru a determina abilităţile lor cognitive, în special memoria şi raţionamentul.

În urma studiului, a rezultat că tot ceea ce compune aşa-numitul „caracter rău“ la vârsta tinereţii, ostilitatea, impulsivitatea, agresivitatea, lipsa de empatie şi de încredere în ceilalţi au deteriorat puterea creierului, astfel încât performanţele profesionale au fost mai mici, iar depresia nu a lipsit.

Dificultăţile de a gestiona stresul, problemele de autocontrol şi adaptare au fost alte elemente semnificative.

Cercetătorii au mai observat că impactul asupra facultăţilor cerebrale este unul pe termen lung, iar cu timpul situaţia devine şi mai gravă, pe măsură ce persoana avensează în vârstă.

Cercetătorii apreciază că „acest lucru sugerează că intervenţii menite să promoveze interacţiunile sociale pozitive la adolescenţi şi adulţii tineri ar putea contribui la reducerea riscului de deteriorare cognitivă la o vârstă mai înaintată”.


Preluat de la: Publika.md