Concentrațiile de gaze cu efect de seră au atins un nou record din 2019 și au crescut semnificativ în acest an, în ciuda scăderii preconizate a emisiilor din cauza blocajelor COVID-19, a declarat luni Organizația Meteorologică Mondială.
Mulți oameni de știință se așteaptă la cea mai mare scădere anuală a emisiilor de carbon din acest an, deoarece măsurile de blocare a coronavirusului au ținut la sol avioane, au ancorat nave și au ținut călătorii acasă.
Cu toate acestea, OMM a descris scăderea proiectată pentru 2020 ca fiind o „mică lovitură” și a spus că impactul rezultat asupra concentrațiilor de dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală nu ar fi mai mare decât fluctuațiile anuale normale.
„… Pe termen scurt, impactul blocării COVID-19 nu poate fi distins de variabilitatea naturală”, a spus Buletinul OMG al gazelor cu efect de seră.
Datele globale pentru 2020 nu sunt disponibile deocamdată, însă tendinţa de creştere a concentraţiei pare să fie neschimbată, a indicat OMM pe baza datelor iniţiale obţinute de la staţiile sale din Tasmania şi Hawaii.
La fel ca alte organisme ştiinţifice, OMM a declarat că se aşteaptă la o reducere a emisiilor anuale de carbon la nivel global în 2020 ca urmare a măsurilor asociate COVID-19 şi s-a aventurat să facă o estimare preliminară, cuprinsă între 4,2 şi 7,5%.
O asemenea scădere nu ar conduce la o reducere a dioxidului de carbon din atmosferă, însă ar încetini temporar creşterea până la un nivel care se încadrează în variaţii normale, potrivit organizaţiei.
Indiferent de ceea ce se întreprinde în prezent pentru reducerea emisiilor, o mare parte din dioxidul de carbon emis deja, chiar şi cu zeci de ani în urmă, se menţine în atmosferă şi contribuie la încălzirea globală, conform climatologilor, scrie b1.ro.
În perioada 2018-2019, concentraţia de metan, mai potent din punct de vedere al capacităţii de captare a căldurii, a crescut cu 8 părţi la miliard, indică raportul, o uşoară scădere în comparaţie cu intervalul anual anterior, însă peste media din ultimii zece ani.
Datele privind concentraţia de metan sunt monitorizate cu atenţie de oamenii de ştiinţă deoarece acest gaz riscă să înregistreze scurgeri neaşteptate, cum ar fi cele din industria bazată pe combustibili fosili. Acest lucru face ca nivelurile atmosferice ale acestuia să fie mai dificil de prezis decât cele ale dioxidului de carbon.
Nivelurile de oxid de azot, care erodează stratul de ozon din atmosferă şi expune oamenii la raze ultraviolete nocive, a crescut în 2019, însă cu o rată mai mică în comparaţie cu anul precedent şi la egalitate cu creşterea medie din ultimul deceniu.
Preluat de la: Publika.md