Pușcuța: În primul semestru avem o descreștere a PIB de 7,1 la sută

Actualmente, Ministerul Finanțelor este în proces de elaborare a Legii bugetului de stat pentru anul viitor, care urmează să fie aprobată de către Guvern pe parcursul lunii noiembrie. Declarațiile în acest sens au fost făcute de vicepremierul Serghei Pușcuța în cadrul ședinței Clubului Presei Economice, potrivit IPN.

Serghei Pușcuța a menționat că deja în luna aprilie s-au resimțit din plin efectele bugetare ale pandemiei COVID-19. În acea perioadă veniturile medii au scăzut cu circa 30% față de aprilie 2019. În luna mai, situația se mai ameliorase, iar scăderile la venituri ajunseseră la 15%, comparativ cu mai 2019. În iunie, la buget a fost înregistrat un plus, dar în august veniturile au fost similare cu cele din august 2019.

Ministrul finanțelor a precizat că, în contextul pandemiei, cheltuielile au crescut brusc – pentru sistemul de sănătate, pentru educație, asistență socială, precum și în agricultură, din cauza secetei.

Potrivit lui  Pușcuța, din start la elaborarea bugetului pentru anul 2020 s-a luat în calcul o creștere macroeconomică de 3,8% a Produsului Intern Brut. Însă în perioada lunilor iulie-aprilie bugetul a fost rectificat în minus, fiind recalculată o descreștere a PIB de 4,5%.

„Trimestrul doi al anului curent s-a soldat cu o descreștere economică nominală de -14% a PIB, iar pe primul semestru, chiar ținând cont de corectările sezoniere, avem o descreștere a PIB de -7,1%. Observăm că descreșterea PIB este și mai profundă decât cea care a fost reflectată în rectificările din aprilie și iulie a legii bugetare”, a explicat Serghei Pușcuța.


Preluat de la: Publika.md