Promisiunile lui Ion Chicu nu i-au determinat pe fermieri să renunţe la proteste. Ce planifică agricultorii

După aproape patru ore de discuţii, premierul Ion Chicu a reuşit, se pare, să ajungă la un consens cu agricultorii. Prim-ministrul a declarat că pe lângă cei 200 de milioane de lei care au fost identificaţi pentru pierderile suferite de agricultori la prima grupă de cereale, a convenit cu fermierii să mai primească unele facilităţi fiscale, cum ar fi reeşalonarea datoriilor pe care le au la bănci sau restituirea TVA-ului. Acest lucru urmează să fie decis luni însă, când agricultorii se vor întâlni cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

„Statul trebuie să vină cu un suport, în aceste condiţii, cu două săptămâni în urmă am identificat acele 200 de milioane de lei, care nu erau prevăzute în buget. Am vorbit de probleme de fiscalitate, de utilizare sumelor TVA de către agricultori, s-a discutat şi de reeşalonarea creditelor, acele datorii pe care agricultorii le au.”, a declarat premierul, Ion Chicu.

La rândul lor, agricultorii au salutat faptul că s-a găsit consens în privinţa unor doleanţe, însă nu este suficient, spun aceştia, aşa că nu vor renunţa la proteste. Fermierilor li s-a promis că vor primi câte 1 500 de lei pentru un hectar compromis de secetă şi nu 1 000 de lei, cum s-a discutat anterior.

Agricultorii vor însă mai mult, întrucât pierderile lor sunt de minimum 6 000 de lei per hectar. Ca să ajungă la un numitor comun, ei cer cel puţin 3 000 de lei.

„Cred că va mai urma o rundă de negocieri. Asta a fost prima. Am negociat toate cele patru revindecări ale noastre, punct cu punct. Au fost discuţii aprinse, dar primul pas a fost făcut.”

„Am discutat despre restituirea taxei TVA. S-a discutat şi despre scutirea de impozite pe 12 luni, faţă de acei agricultori care au fost afectaţi în proporţie de la 90 la 10%.”

După şedinţa de la Guvern, fermierii au revenit pe Şoseaua Hânceşti,unde erau aşteptaţi de colegii lor. Aceştia i-au anunţat despre rezultatele întrevederii şi i-au îndemnat să plece acasă.

„Negocierile urmează, acum vasăzică băieţi, ar trebui să vă duceţi toţi acasă. Luni cred că nu e necesar să venim.”

Unii fermieri au rămas nemulţumiţi însă de rezultatul discuţiilor cu premierul Ion Chicu.

„Nu-s deloc chiar mulţumit. Pentru mine nimic clar, şi nimic de folos.”

„Noi planificăm să stăm până o să avem o claritate totală. Adică trei mii de lei la hectar, până când o să fie publicat în Monitorul Oficial sau o să fie o hotărâre de Guvern, sau ceva.”

La discuţiile cu premierul Ion Chicu şi grupul de iniţiativă al fermierilor care au ieşit la protest a mai participat ministrul Agriculturii, Ion Perju, dar şi câţiva deputaţi PAS, PDM, PPDA şi PSRM. După şedinţa comună, preşedintele fracţiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandru Slusari, i-a îndemnat pe oameni să se reunească duminică, 16 august, la ora 10:00, la protestul fermierilor din apropierea Autogării de Sud.

CITEȘTE ȘI: Ion Chicu, declarații după discuția cu fermierii: ”Pe măsura acumulărilor la buget, statul îi va susține pe agricultori”


Preluat de la: Publika.md